"Projenin kadınlarımıza yeni bir soluk getireceğini umuyorum";

"Projenin kadınlarımıza yeni bir soluk getireceğini umuyorum"

Tarım ve Orman ​İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanarak uygulamaya başlanılan "Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi Paydaş Bilgilendirme Toplantısı", 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Proje Paydaşı Sarıkonak Kadın Kooperatifine ait Konakta düzenlendi....

 Proje hakkında konuşan Bahar Çakır; "Mürver Projesi ile yakaladığımız başarının Kurt Üzümü ile devam edeceğini ve kadınlarımıza yeni bir soluk getireceğini umuyorum. Projeye emek eden herkese ve katılım sağlayacak tüm kadın çiftçilerimizi kutluyorum ve başarılar diliyorum" dedi. 

 

Proje Paydaş Toplantısı; Vali Avni Çakır'ın eşi Bahar Çakır'ın himayesinde, Proje Koordinatörleri Ziraat Mühendisi Ömür Onur, Harun Demirci ve Sosyolog Aysu Köserecep, Proje Paydaşları olan, Sarıkonak Kadın Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Mihriban Tüfekçi ve Kooperatif üyeleri, Daday Üreten Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Nazmiye Dengel ve Kooperatif üyeleri, Hanönü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Birgül Yılmaz ve Kooperatif üyeleri; Devrekâni Girişimci Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Açar ve Kooperatif üyeleri; Kastamonu Fidanlık İşletmesi Müdürlüğü Gölköy Fidanlık Şefi Nurcihan Esra Gedikoğlu Kayacık; Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Önder Tor ve Orman Endüstri Mühendisi Seçil Tor, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Senem Yetgin, ve Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü'nden Öğr. Gör. Tuba Külçe ile kadın çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Düzenlenen toplantıda; Projenin uygulama aşamaları, proje hedefleri, projenin nasıl uygulanacağı, uygulama aşamalarında verilecek eğitimler ve kadın çiftçilerin kazanımları; satış ve pazarlama yöntemleri ne ilişkin bilgilendirme yapıldı. Ayrıca; Sosyolog Aysu Köserecep ile toplantıya katılım sağlayanlar arasında; toplumsal cinsiyet eşitliği kırsalda kadın rolleri kadın girişimciliği ve önündeki engelleri kaldırmak için yapılması gerekenler konularında sohbet gerçekleştirildi. Ayrıca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile katılımcılara günün anlam ve önemi, neden kutlanmaya başlandığı hususlarında da anlatımlar gerçekleştirildi.

PROJE MAYIS AYINDA BAŞLAYACAK, 12 DEVAM EDECEK

Doç. Dr. Önder Tor tarafından ise; Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülmekte olan Erasmus+ Programı Yetişkin Eğitiminde Küçük Ölçekli Ortaklıklar (KA210-ADU) faaliyeti kapsamında hazırlanan "ECOPRINT in Nature" projesi ile ilgili tanıtımda bulunuldu. Projede; İtalya'dan Positiva Milano, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nden Association for Cultural and Educational Development Youth On Board; Kastamonu'dan ise S.S. Kastamonu Sarı Konak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortak olarak yer alıyor. 2023 Mayıs ayında başlayacak olup 12 ay sürecek proje kapsamında; Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi Paydaşları da eğitim alacaklar.

ÇAKIR; "MÜRVER PROJESİ, KADINLARIMIZA YENİ BİR SOLUK GETİRECEĞİNİ UMUYORUM"

Toplantının sonunda söz alan Bahar Çakır; "Mürver Projesi ile yakaladığımız başarının Kurt Üzümü ile devam edeceğini ve kadınlarımıza yeni bir soluk getireceğini umuyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü buruk bir şekilde kutladığımız, zor zamanlardan geçtiğimiz bu dönemlerde uygulanacak projeler; İlimizde misafir etmekten çok memnun olduğumuz depremzede kadınlarımıza da bir örnek teşkil edecektir. Zira kadının olduğu yerde 'olmaz' diye bir şey yok; her şey olur. Hele iki projenin bir araya gelerek farklı konularda kadınlarımızı eğitecek olması son derece heyecan verici buluyorum. Özellikle eğitimlerde sadece Kurt Üzümü konusunda kalmayıp kadınlarımızın toplumsal cinsiyet, kadın girişimciliği,  aile içi iletişim gibi sosyal konularda da eğitilecek olmasından büyük mutluluk duydum. Projeye emek eden herkese ve katılım sağlayacak tüm kadın çiftçilerimizi kutluyorum ve başarılar diliyorum. Sizlerin nezrinde tüm emekçi kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlamak istiyorum" dedi.

"AMAÇ, YENİ TEKNİK/METOTLARIN YAYGINLAŞTIRILMASI VE ÇİFTÇİLERİMİZLE BULUŞMASININ SAĞLANMASIDIR"

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Tarım ve Orman Bakanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı (EYDB) tarafından 2012 yılından bu yana 'Yenilik Yayım Projeleri' çalışması yürütmektedir. Bu çalışmanın amacı; Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından tescil edilen yeni çeşit veya yeni teknik/metotların yaygınlaştırılması ve çiftçilerimizle buluşmasının sağlanmasıdır. Yenilik yayım projelerinin temelini oluşturan yeni tescil edilen çeşitler ve yeni teknik/metotlar Bakanlığımız araştırma kuruluşu olan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yoğun emek ve uzun zaman alan çalışmalar sonucunda elde edilmektedir. Tescil edilen yeni çeşitler, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce kayıt altına alınarak listeleri müdürlük internet sitesinde yayınlanmaktadır. TAGEM her yıl şubat-mart aylarında yaptığı proje değerlendirme toplantısında sonuçlanan projelerini belirlemektedir. Bu durum dikkate alınıp il/ilçe müdürlüklerinin enstitülerle işbirliği yaparak sonuçlanan projelerin neler olduğu konusunda bilgilenmeleri, yenilik yayım projeleri hazırlanması sırasında gereklilik ve önem arz etmektedir. Bir yeniliğin yaygınlaştırılması ve çiftçiler başta olmak üzere hedef kitleler tarafından   kullanılmaya başlanmasını sağlayarak tarımsal üretime kazandırılması, çeşitli tarımsal yayım ve yayın faaliyetlerinin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi sayesinde ve uzun bir zaman diliminde, belirli bir maliyet ile mümkün olmaktadır. Bu durum bilgi ve teknolojiyi geliştiren/ortaya koyan araştırmacı ile yayım teşkilatının işbirliğini zorunlu hale getirmektedir. Böylece araştırmayı yapan enstitü, yayımı gerçekleştiren il müdürlüğü ile üretimden tüketime çiftçiler başta olmak üzere hedef kitleler arasındaki bağ kuvvetlenmiş olmaktadır. İl/İlçe Müdürlükleri tarafından hazırlanan "Yenilik Yayım Projeleri"; Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca tahsis edilen ödenekler ile desteklenip, çiftçiler başta olmak üzere hedef kitlelere yayımının yapılarak benimsetilmesi suretiyle uygulanılmaktadır. Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Tarımsal yenilikler konusunda hazırlanan projelerin desteklenmesine 2023 yılında da devam etmektedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından 2023- 2024 yıllarında 2 yıl süre ile uygulanacak olan "Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi" hazırlanmış ve Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmıştır. Kastamonu Topraklarında Kurt Üzümü Köysel Kadın Çiftçi Dönüşümü Yayım Projesi'nin İlimiz kadınlarına hayırlı olmasını diliyor "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz."  

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum