Sıvı altına zam bekleniyor;

Sıvı altına zam bekleniyor

Pandemiden bu yana ayçiçek yağı fiyatı yükselmeye devam ediyor...

Pandemiden bu yana ayçiçek yağı fiyatı yükselmeye devam ediyor. Hammaddede yaşanan sıkıntı nedeniyle yükselen fiyatlara ise önlemler alınmaya başlansa da sektör temsilcileri, sıvıyağ fiyatlarına bir zam daha geleceğini öngörüyor.

Bir sıvıyağ markasının, 2019 yılındaki 5 litrelik sıvıyağ fiyatı 42,50 TL’den satışa sunuluyordu. Yine aynı sıvıyağ markasının Ekim ayı içerisinde 3 kere daha zam gelerek fiyatı 119 TL’ye kadar yükseldi. Vatandaşlar bilindik sıvıyağ markaları yerine daha ucuz ve hesaplı olan markalara yöneldi. Vatandaşlar 5 litre almak yerine 2 ya da 1 litrelik yağları tercih eder hale geldi. Öte yandan bazı marketlerde 5 litrelik sıvıyağlar raflarda bulunmuyor. Sektör temsilcileri, bunun nedenini yaşanan hammadde sıkıntısı nedeniyle 5 litrelik sıvıyağların stoklarda kalmadığına dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri, önümüzdeki günlerde sıvıyağ fiyatlarında bir artışın daha yaşanacağını öngörüyor.


BAYRAKTAR; “ENERJİDEKİ FİYAT ARTIŞI EFLASYONA NEDEN OLUYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada bitkisel yağ fiyatlarındaki artışı şöyle değerlendirdi; “Dünyada enerji fiyatlarının artması sonucu tarımsal ürünler enerji üretiminde daha fazla kullanılır oldu. Bu da gıda enflasyonuna neden oluyor ve olmaya da devam edecek görünüyor. Bitkisel yağ fiyatlarındaki küresel yükseliş bunun en bariz örneğidir.”

“AYÇİÇEĞİ YAĞI LÜKS TÜKETİM MADDESİ OLARAK RAFLARDA YERİNİ ALACAK”

Geçtiğimiz ay, ayçiçeği, incir ve girdi fiyatları konularında da açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; “Ayçiçeği tarımının sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi kaçınılmaz hale geldi” vurgusunu yapmıştı. Bayraktar açıklamasında; “Ayçiçeği üzerine çalışan kamu, özel sektör, üniversiteler ve meslek kuruluşları önyargısız, ön şartsız işbirliği içinde sorunlara eğilmezlerse toplumun temel gıda ihtiyaçlarından biri olan ayçiçeği yağı lüks tüketim maddesi olarak raflarda yerini alacaktır” ifadelerine yer vermişti.

DAHA DA ARTIŞ YAŞANACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Son dönemde fiyat artışı hız kesmeyen önemli bir temel ürün olan ayçiçek yağında arzın sürdürülebilir olması ve fiyat artışının önüne geçmek amacıyla ithalatında gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırlandı. İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ham ayçiçeği yağı ve aspir tohumu ithalatında gümrük vergisi 31 Aralık’a kadar sıfırlandı.

2021 yılı Ocak ayında 5 litre sıvıyağ fiyatları 75 TL’ye kadar yükselirken, Ekim ayı sonu itibariyle 5 litresi 80TL’ye satışa sunuluyor. TÜİK tarafından açıklanan 2020 yılı Aralık ayı verilerine göre Türkiye genelinde 1 litre Ayçiçek Yağı fiyatı ortalama 16,06 TL. 2019 yılında ise ayçiçek yağının litre fiyatı 10,58 TL olarak kayıtlara geçti. 2021 yılı itibari ile de bir litre yağın fiyatı 18,50 TL, 5 litresi ise 80 TL. 

Ancak sektör temsilcileri, yağ fiyatlarında yeni bir artışın daha olacağını öngörürken, vatandaş bu fiyat artışlarıyla nasıl başa çıkacağını kara kara düşünüyor. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum