Başkan Akar: "Bu sıkıntı Kastamonu ekonomisini de etkileyecek";

Başkan Akar: "Bu sıkıntı Kastamonu ekonomisini de etkileyecek"

KÖY-KOOP Başkanlığı'nda ormancılık ve süt faaliyeti yürüten kooperatiflerin temsilcileri istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar ormancılık ve süt sektörünün sorunlarından bahsetti. Akar: " Üretimde ciddi bir sıkıntı ortaya çıkacak, bu sıkıntı Kastamonu ekonomisini de etkileyecek."dedi....

KÖY-KOOP binasının Tahir Aydın Toplantı Salonu’nda 02.08.2023 tarihinde saat 11.30'da gerçekleşen toplantıya KÖY-KOOP Başkanı Erol Akar, KÖY-KOOP Birlik Başkan Yardımcısı, Orman Yüksek Mühendisi Sedat Özcan, KÖY-KOOP Yönetim Kurulu Üyesi, Orman Yüksek Mühendisi Özkan Kapucu ve sektörün bölgedeki diğer başkan temsilcileri katıldı.

Toplantıda kooperatifin faaliyetlerinden bahseden Akar: “296 kooperatifimizin  yaklaşık  20 bine yakın ortağımızı temsil eden bir yapımız var. 296 kooperatifin yaklaşık 196 tanesi orman üretimi yapıyor ki Kastamonu'da yapılan orman üretiminin yaklaşık yüzde 65’ine tekabül ediyor. Yine geri kalan 120 civarında kooperatifimiz de süt pazarlamasıyla iştigal ediyor ve bizim onlarla birlikte oluşturduğumuz 40 tane süt toplama merkezinde yaklaşık günlük 200 ton soğuk zincir oluşturuldu.” açıklamasında bulundu."

 Son zamanlarda ciddi sorunlarla karşılaştıklarını ve bu sorunların çözümü için toplandıklarını belirten Akar:  "Bugün yaşadığımız sorunlara belki çözüm önereceğiz veya çözüm bulunmazsa nasıl bir yol izleyeceğimizi tartışmak için toplandık. Dolayısıyla bizim arkadaşlarımızla beraber sabahtan bu tarafa belli konuları tartışma imkanımız oldu. Tabii sorun çok. Özellikle şu anda orman üretimindeki fiyatlar, ihaleli satış, dikili satıştaki sorunlar, Orman İdaresi’nin üretim alanında yaşadığı sorunlar, yol sorunu, makine parkı sorunu, bunun dışında personel sorunu, zaman zaman ortaya çıkan orman işletmesinin sorunları...

Biz Kastamonu gibi ciddi anlamda üretim sahası olan bir bölgede bu tür sorunların yaşanmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü hem orman üretiminden hem de satışlarında ciddi miktarda Kastamonu'ya giren bir meblağ var. Bu meblağı bizim Kastamonu'da hizmet vermemize rahatlıkla yetebilecek ve bu hak ettiğimiz bir miktar. Dolayısıyla artık orman üretiminde yapacağımız zaman yol sorunuydu, makine parkıydı veyahut depo sorunuydu, bunları aslında biz artık yaşamak istemiyoruz. Bu bizler için ciddi bir sorun olarak görülüyor." ifadelerine yer verdi.


"ÜRETİMDE CİDDİ BİR SIKINTI ORTAYA ÇIKACAK, BU SIKINTI KASTAMONU EKONOMİSİNİ DE ETKİLEYECEK "

Akar konuşmasına, bu konuların çözümüyle ilgili ilk defa bir toplantı yapmadıklarını belirterek: "Biz bu sorunları sayın vekillerimizle de görüşüyoruz. Yakın zamanda görüştük. Tüm meclis grubunda bulunan siyasi partilerin il başkanlıklarını da ziyaret ettik. Onlara da bu sorunları detaylarıyla anlattık. Onların da bazı girişimleri oldu, şu anda bir sonuç bekleme aşamasındayız. Yoksa üretimde ciddi bir sıkıntı ortaya çıkacak. Bu sıkıntı Kastamonu ekonomisini de etkileyecek. O bakımdan biz orman sektöründeki temsilcisi arkadaşlarımızla birlikte, birlik olarak da bizim tavrımız budur. Biz bu sorunlara bir anlamda mutlaka çözüm üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ki bu çözüm de aslında çok zor bir şey değil. Biz sadece enflasyonun getirdiği fiyat artışlarının orman üretimindeki bedele de yansıtılmasını istiyoruz."


"ÜRETİM KONUSU KİMSENİN İNSAFINA BIRAKILMAMALI"

Akar: "Üretim konusu aslında kimsenin insafına bırakılmamalı. Üretim yapılacaksa bunun bedelini neyse bunun hak ettiği bedel neyse bunun ödenmesi gerekir. Bu Ahmet'in, Mehmet'in Hasan'ın, Hüseyin'in, Kooperatifin veya  genel müdürlüğün veyahut da işletmenin insafına bırakılmamalı. Eğer bir üretim yapılacaksa bunun karşılığı mutlaka olmalı diye düşünüyoruz.  Yani öyle kimse cebinden de bu parayı vermiyor. Bu doğrudan doğruya üretim yapan insanlarımızın bir hakkı sonuçta. Dolayısıyla bu konuda da bize destek olunacağına inanıyoruz, O inancımızı hala koruyoruz. Dolayısıyla bu sorunların çözümü de hem Kastamonu için önemli hem de kooperatiflerimiz ve orman köylüsü için önemli” dedi.

 

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum