Mutluluk Nedir ve Nasıl Daha Mutlu Olabilirsiniz?;

Mutluluk Nedir ve Nasıl Daha Mutlu Olabilirsiniz?

Mutluluk insanların bulmaya çalıştığı bir şeydir ancak mutluluğu tanımlayan şey kişiden kişiye değişebilir. Tipik olarak mutluluk, neşe, tatmin, memnuniyet ve tatmin duygularıyla karakterize edilen duygusal bir durumdur. Mutluluğun pek çok farklı tanımı olsa da çoğunlukla olumlu duyguları ve yaşam doyumunu içeren bir kavram olarak tanımlanır. Gerçekten mutlu musunuz? Nasıl daha mutlu olursunuz? İşte detaylar...

Çoğu insan mutluluğun gerçek anlamından bahsederken, şu anda nasıl hissettiklerinden bahsediyor olabilir veya genel olarak hayat hakkında nasıl hissettiklerine dair daha genel bir anlayışa atıfta bulunuyor olabilir.

Mutluluk çok geniş bir şekilde tanımlanmış bir terim olduğundan, psikologlar ve diğer sosyal bilimciler bu duygusal durumdan bahsederken genellikle ' öznel refah ' terimini kullanırlar. Göründüğü gibi öznel iyi oluş, bireyin şimdiki yaşamıyla ilgili genel kişisel duygularına odaklanma eğilimindedir. 

Mutluluğun (veya öznel refahın) iki temel bileşeni şunlardır:

Duyguların dengesi: Herkes hem olumlu hem de olumsuz duyguları, hisleri ve ruh hallerini deneyimler. Mutluluk genellikle olumsuz duygulardan ziyade olumlu duyguların deneyimlenmesiyle bağlantılıdır.

Yaşam memnuniyeti: Bu, ilişkileriniz, işiniz, başarılarınız ve önemli olduğunu düşündüğünüz diğer şeyler de dahil olmak üzere hayatınızın farklı alanlarından ne kadar memnun hissettiğinizle ilgilidir.

Mutluluğun başka bir tanımı, mutluluğun insanın tek arzusu olduğunu ve diğer tüm insan arzularının mutluluğu elde etmenin bir yolu olarak var olduğunu öne süren antik filozof Aristoteles'ten gelir. Mutluluğun dört düzeyi olduğuna inanıyordu: Anlık tatminden, karşılaştırma ve başarıdan, olumlu katkılarda bulunmaktan ve doyuma ulaşmaktan kaynaklanan mutluluk.

MUTLULUK BELİRTİLERİ

Mutluluk algıları kişiden kişiye farklılık gösterse de psikologların mutluluğu ölçerken ve değerlendirirken aradıkları bazı önemli işaretler vardır.

Mutluluğun bazı önemli işaretleri şunlardır:

·         İstediğin hayatı yaşıyormuşsun gibi hissetmek

·         Akışa bırakmak ve hayatı olduğu gibi kabul etme isteği

·         Yaşam koşullarının iyi olduğunu hissetmek

·         Diğer insanlarla olumlu, sağlıklı ilişkilerden keyif almak

·         Hayatta istediğinizi başardığınızı (ya da başaracağınızı) hissetmek

·         Hayatınızdan memnun olduğunuzu hissetmek

·         Olumsuzdan çok olumlu hissetmek

·         Yeni fikir ve deneyimlere açık olmak

·         Kişisel bakım uygulamak ve kendinize nezaket ve şefkatle davranmak

·         Minnettarlığı deneyimlemek

·         Hayatı bir anlam ve amaç duygusuyla yaşadığınızı hissetmek

·         Mutluluğunuzu ve sevincinizi başkalarıyla paylaşmak istemek

NASIL DAHA MUTLU BİR İNSAN OLUNUR?

Bazı insanlar doğal olarak daha yüksek bir mutluluk temeline sahip gibi görünüyor; 2.000'den fazla ikiz üzerinde yapılan büyük ölçekli bir çalışma, genel yaşam memnuniyetinin yaklaşık %50'sinin genetikten, %10'unun dış olaylardan ve %40'ının bireysel faaliyetlerden kaynaklandığını ileri sürdü. 10

Dolayısıyla, "temel mutluluk seviyenizin" ne olduğunu kontrol edemeseniz de hayatınızı daha mutlu ve daha tatmin edici hale getirmek için yapabileceğiniz şeyler var. En mutlu bireyler bile zaman zaman morallerini bozabilir ve mutluluk tüm insanların bilinçli olarak takip etmesi gereken bir şeydir.

GÜÇLÜ İLİŞKİLER GELİŞTİRİN

Sosyal destek refahın önemli bir parçasıdır. Araştırmalar, iyi sosyal ilişkilerin mutluluğun en güçlü yardımcısı olduğunu buldu. Önemsediğiniz insanlarla olumlu ve destekleyici bağlantılar kurmak, strese karşı bir tampon sağlayabilir, sağlığınızı iyileştirebilir ve daha mutlu bir insan olmanıza yardımcı olabilir.

80 yılı aşkın katılımcıları inceleyen boylamsal bir çalışma olan Harvard Yetişkin Gelişimi Araştırması'nda araştırmacılar, ilişkilerin ve bu ilişkilerde insanların ne kadar mutlu olduğunun genel sağlığı güçlü bir şekilde etkilediğini buldu. 11

Dolayısıyla, mutluluğunuzu artırmaya çalışıyorsanız sağlam sosyal bağlantılar geliştirmek, başlamak için harika bir yerdir. Mevcut ilişkilerinizi derinleştirmeyi düşünün ve yeni arkadaşlar edinmenin yollarını keşfedin.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Egzersiz hem bedeninize hem de zihninize iyi gelir. Fiziksel aktivite, iyileştirilmiş ruh hali de dahil olmak üzere bir dizi fiziksel ve psikolojik faydayla bağlantılıdır. Çok sayıda araştırma, düzenli egzersizin depresyon semptomlarını önlemede rol oynayabileceğini gösteriyor ancak kanıtlar aynı zamanda insanların daha mutlu olmasına da yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Fiziksel aktivite ile mutluluk arasındaki bağlantıya ilişkin geçmiş araştırmaların bir analizinde araştırmacılar tutarlı bir pozitif bağlantı buldu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum