İhracatta Vergi Muafiyeti ne anlama gelir? Hangi Koşullarda Kimlere Nasıl Sağlanır?;

İhracatta Vergi Muafiyeti ne anlama gelir? Hangi Koşullarda Kimlere Nasıl Sağlanır?

İhracat yapanlara özel bazı teşvikler var. KDV, ÖTV gibi vergilerden muafiyet bu teşviklere örnek verilebilir. İhracat yapanların çok merak ettikleri vergi muafiyetlerini öğrenmek istiyorsanız içeriğe buyurun...

İhracat, ülkede üretilen mal ve hizmetlerin başka ülkeye satılması demek. Üreticinin kendi ülkesinde ürettiği malları yabancı pazarlarda satma olarak da tanımlanabilir.

Ülkelerin ekonomilerinde önemi nedeniyle birçok ülkede ihracatı teşvik için düzenlemeler var. Bu düzenlemeler genellikle vergi muafiyetleri.

Vergi muafiyeti, ihracat yapan kişilerin belli şartları yerine getirdikleri takdirde bazı vergileri ödememesi demek.

Vergi muafiyetleri ülkeden ülkeye değişiyor. İhracat yapan şirketin, ülkesindeki vergi muafiyet şartlarını karşılaması gerek.

İhracat yapanların vergiden muaf tutulması için öngörülen şartlardan bazıları şunlar:

·         İhracatın miktarı

·         İhracatın yapıldığı ülke

·         İhracat yapılan ürünler

 

Vergi muafiyeti, ülkeden ülkeye değiştiği için karmaşık bir uygulama. Her ülkenin mevzuatına göre farklı şartlar gerekebiliyor.

İhracat yapan şirketlerin vergi muafiyetlerinden yararlanmak için bir uzmandan yardım almaları daha iyi olacaktır.

Türkiye, ihracatı teşvik için vergi muafiyeti uygulamaları olan ülkelerden biri. İhracatçılara rekabet avantajı sağlayan birçok vergi muafiyet uygulaması var.

Bu vergi muafiyeti uygulamalarından bazıları şunlar:

·         KDV muafiyeti

·         ÖTV muafiyeti

·         Gümrük vergisi muafiyeti

·         Damga vergisi muafiyeti

·         Kurumlar vergisi indirimi

·         İhracat taşıtı muafiyeti

KDV muafiyeti, ihracat için en önemli vergi muafiyetlerinden biri. Türkiye'de yapılan ihracat işlemleri KDV'den muaf tutuluyor.

Yani ihracatçılar, ihraç ettikleri mal ve hizmetler için KDV ödemiyorlar. Yurt dışına teslim edilen mal ve hizmetlerden KDV alınmadığı için ihracat teşvik edilmiş oluyor.

 

KDV gibi ÖTV de ihracatçıların muaf tutulduğu vergilerden. İhraç edilen üründen ÖTV alınmıyor.

ÖTV alınmaması için iki şart bulunuyor. Teslim, yurt dışındaki bir müşteriye yapılmalı ve mal, Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkmış olmalı. Bu iki şart gerçekleştiği takdirde ihracatçılar için ÖTV muafiyeti bulunuyor.

Gümrük vergisi de ihracatçılar için önemli muafiyetlerden biri. Türkiye'de yapılan ihracat işlemlerinde gümrük vergisi ödenmiyor.

Türkiye'de ihraç edilen mal ve hizmetler vergiden muaf tutuluyor. İhracat yapanlar için bu önemli bir muafiyet. Bu muafiyet sayesinde ihraç ettikleri hiçbir mal ve hizmet için vergi ödemek zorunda değiller.

İhracat yapanlar damga vergisinden de muaf tutuluyorlar. Bu sayede ihracat yapanlar damga vergisi ödemeden işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.

İhracat nedeniyle düzenlenen kağıtlar damga vergisinden muaf tutulduğu için ihracat yaparken damga vergisi hesaplanmıyor.

Türkiye'de ihracat yapan şirketler için kurumlar vergisi indirimi uygulanıyor. Yani ihracat yapan şirket, ihracat gelirlerinin belirli bir yüzdesi üzerinden indirimden yararlanabiliyor.

Kurumlar vergisi, ihracat faaliyetlerinden elde edilen gelir üzerinden hesaplanıyor. Bu hesaplanan vergi, ihracat yapanlar için 1 puan indirimli uygulanıyor.

İhracat yapanlara özel taşıt muafiyeti de bulunuyor. İhraç edilecek malları taşırken kullanılan araçlar hem gümrük vergisinden hem de KDV'den muaf tutuluyor.

Sayılan muafiyetler ve indirimler Türkiye'de ihracatçılara özel uygulanan istisnalar. Bu teşviklerin zamanla değişmesi mümkün.

İhracat yapmayı düşünenler en güncel bilgileri öğrenmek veya daha detaylı bilgi almak için Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı'nın resmi sitesine bakabilirler.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum