‘Kastamonu’yu eski görkemli günlerine kavuşturacağız’;

‘Kastamonu’yu eski görkemli günlerine kavuşturacağız’

AK Parti Kastamonu Belediye Başkan Aday Adayı Yaşar Özdemir, ileriye dönük hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu....

31 Mart 2024 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlerde AK Parti Kastamonu Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu açıklayan Yaşar Özdemir, verdiği röportajda kendisi, siyasi hayatı ve belediye başkanlığına seçildiği takdirde ileriye dönük hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özdemir’in gazeteci Erkan Yılmaz’a verdiği röportaj şu şekilde;

 * Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

“1978 Çatalzeytin-Kastamonu doğumluyum. İlk, orta öğrenimim Çatalzeytin’de geçti. Daha sonra sırasıyla İstanbul ve Kastamonu’da eğitim hayatım devam etti. Son olarak da Kastamonu Üniversitesi’nde kamu yönetimi ve siyaset bilimi üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Mali müşavirim. Evli ve iki çocuk babasıyım."

* Mesleki yaşantınızı biraz açalım isterseniz

“30 yıl önce bu mesleğe masa silerek stajyer olarak başladım. Kafama mali müşavir olmayı koymuştum. Bu hedefin haricinde de başka bir meslek hiç düşünmedim. Hamdolsun 2009 yılında da ruhsatımızı aldık. Halen ortak muhasebe ve mali müşavirlik ofisimiz var. Tabi meslek hayatımızı yanında meslek örgütümüzde de aktif görevler aldık. 2013-2016 yılı arasında Kastamonu serbest muhasebeci mali müşavirler odasında denetim kurulu Başkanlığı, 2016-2022 yılları arasında 6 yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Şu anda da mesleğimizin üst birliği olan TÜRMOB’ta TÜRHAK yönetim kurulu üyesi olarak görevim devam ediyor. Aynı zamanda 2022 yılında görevi devrettiğim zaman üyelerimizin teveccühüyle de Kastamonu Mali Müşavirler Odası'nın onursal başkanlığı görevini şahsıma tevdi ettiler. ”

* 2024 yılı Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde Kastamonu il merkezinde resmi olarak aday adaylığını açıklayan ilk isim oldunuz. Siyasi yaşantınızdan biraz bahsedelim.

“ Doksanlı yıllarda Doğru Yol Partisi'nde gençlik kollarında görev yaptım. Tabii o dönem biraz daha çalışmamız gerekiyordu. Hayata yeni atılmıştık. Fazla ilerleme şansımız olmadı. Daha sonra 2015 yılında AK Parti'de il yönetim kurulu üyeliğine seçildim. Sırasıyla Yönetim Kurulu Üyeliği ondan sonra ARGE’den Sorumlu Başkan Yardımcılığı ve son olarak da Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum. 2017 yılında Ak Parti il başkanlığına bir aday adaylığımız oldu. Cumhurbaşkanımızın huzurunda mülakat yapma imkânımız doğdu.  2018 yılında da Kastamonu Ak Parti Milletvekilliği aday adaylığı sürecimiz oldu. O günden bugüne kadar da AK Parti ailesinden ayrılmadık. Üyeliğimiz devam ediyor. Gerekli gördükleri yerlerde destek ve çalışmalarına katkı sunuyoruz.”

* “Neden aday adayı oldunuz?”

“Ana sebep şu. Dediğim gibi ben 30 yıldan beri aşkın süredir Kastamonu merkezdeyim. Kastamonu'ya geldiğimde Kastamonu merkezdeki tanıdıklarımız, iş hayatımız çok kısıtlıydı. Allah'ın takdiriyle ve Kastamonu halkının da desteğiyle Kastamonu'da bu 30 yıllık süre içerisinde bir şeyler yapma imkânı bulduk ve sivil toplum örgütlerinde, derneklerde görevler yaptık. Mesleğimize olan ahde vefa borcumuzu Kastamonu mali müşavirler odasında yönetim kurulu başkanlığı sırasındaki altı yıllık bir süre içerisinde bir hizmet binası yapımına vesile olarak tamamladık. Hali hazırda mesleki olarak da faaliyetimiz devam ediyor. Hepsini bir yere koyarsak benim bu şehre bir ahde vefa borcum olduğu ortaya çıktı. Bu şehirle dertlenmek gerektiği, dertlenmem gerektiği ortaya çıktı. Dolayısıyla ana sebebimiz burada bu şehre bir şeyler yapabilmek, bu şehre olan ahde vefamızı ödeyebilmek. Bir şeyleri sadece eleştirmekle hiçbir zaman bir başarının elde edilmeyeceğini tecrübe ettik bugünkü yaşantımıza kadar. O yüzden eğer bir şeyleri eleştiriyorsak ve bu konuda da bir şeyler yapama imkanımız da varsa sorumluluktan kaçamazdık. Bu nedenle de 2024 seçimlerinde biz de varız dedik ve şu an bildiğim kadarıyla da aday adaylığını açıklayan ilk kişi benim. Bir yola girdik bunun sonucu ne olacak hep birlikte göreceğiz.”

* “Kastamonu’da yapmayı planladığınız hedefleriniz, hayalleriniz neler?”

“Tabii ki bu inanın çok kapsamlı bir soru. Ama özetle şunu söyleyebilirim. Kastamonu aslına bakıldığı zaman Türkiye coğrafyasının önemli noktalarından bir tanesi. Bizim bunu çok iyi kullanabilmemiz lazım. Kastamonu tarihi zenginlikleri ve kültürel zenginlikleriyle doğasıyla hem yeşiliyle hem mavisiyle hem de maneviyatıyla çok önemli bir şehir. Bizim buradaki amacımız ilçelerimizle birlikte kombin yaparak bunu ön plana çıkartıp gerek sanayi anlamında gerek turizm anlamında, turizmin her çeşidi anlamında bir şeyler ortaya koyabilmek. İnanın bunlar çok zor şeyler değil. Çünkü Kastamonu'nun büyük bir potansiyeli var. Kastamonu'da yaşayan insanların örf ve adetleri aslında Türkiye'deki birçok kesimler tarafından da merak ediliyor. Ben gerek görevim icabı, gerekse zaman zaman yaptığım gezilerde Kastamonuluyum dediğimde; ya çok şanslısınız, siz denize çok rahat ulaşabiliyorsunuz, doğanız temiz, dağda piknik yapmak için çok rahat imkânlara sahipsiniz deniliyor. Coğrafi olarak bir kere Türkiye'nin orta noktalarından bir tanesiyiz. İlimiz hem doğuya hem batıya hitap ediyor. Tabii bu konuda da artık insanların büyük şehirlerdeki yaşama sıkıntıları da had safhada. Bunları da üst üste koyarsak Kastamonu bu manada gerçekten çok önemli bir şehir. İnşallah bu süreç içerisinde de gerek devlet yatırımları, gerekse özel yatırımlarla birlikte Kastamonu'nun çok kısa bir süre içerisinde çok daha farklı bir konuma geleceğini ben düşünüyorum. Tabii ki buradaki asıl önemli olan şeylerden bir tanesi de bunun ne kadar erkene alabilmek. Yani bunun planlamasını, bunun koordinasyonunu iyi yapabilmek. Biliyorsunuz Türkiye'de yeterlilik bakımından tek bir firmanın ihalesine giremediği bir yol ihalesi yapıldı. Bu da İnebolu ile Kastamonu arasında. Liman açısından bakıldığında da Ankara'ya en yakın liman. Dolayısıyla havalimanının açılması, Ilgaz Tüneli'nin yapılması ve İnebolu yol hattının belirlenmesi aslına bakarsanız ileriki zamanlarda Kastamonu'nun ne kadar kilit bir noktada olduğunu, Karadeniz'e açılacak Ankara'ya yakın bir nokta olduğunu kendiliğinden ortaya çıkartıyor. Bizim buradaki genel amacımız tüm bunları ve bunlar gibi birçok olguyu zaman geçirmeden, planlı bir şekilde ve Kastamonu halkının maksimum faydasını sağlayacak şekilde yani bunu neden söylüyorum? Doğasını bozmayacak, kültürünü yitirmeyecek, maneviyatını yitirmeden hem doğa korumasını yaparak hem de istihdamını artırarak sağlamayı hedefleyen burada bir bakış açımız var.”

* “Zenginliklerden söz etmişken hangi başlıkta Kastamonu'nun kalkınmasının daha hızlı olabileceğini düşünüyorsunuz?”

“Şimdi kesinlikle bunların başında turizm geliyor. Fakat turizme baktığımız zaman maalesef istediğimiz noktada değiliz, neden değiliz? Turist Kastamonu’ya geliyor. Aracını otobüsünü Cumhuriyet Meydanı'na çekiyor. Oradan iki saatlik bir serbest zaman veya planlı gezinti yapılaraktan Kastamonu'yu terk ediyor. Bunun planlı bir şekilde ve insanların Kastamonu'yu tercih edebileceği bir şekilde hatta ve hatta ben burada sadece Kastamonu merkezi baz alırsam Kastamonu'nun diğer ilçelerine büyük haksızlık etmiş olurum. İlçelerle birlikte. Yani önemli olan şey ortaya bir hikâye yaratmak, ortaya bir serüven yaratmak. Tüm ilçelerimizde  farklı bir tat var. Dolayısıyla bir kere biz bunu başarmaya çalışacağız. Burada turistleri en az iki gün konaklatmaya ikna edeceğiz. Bunun için de girişimlerimizi yapacağız. Onun haricinde tabii olmazsa olmaz sanayi ve ticaret. Şimdi burada istihdam olmalı ki insanlar Kastamonu'ya yerleşim yapabilsin. Kastamonu genel bütçeden daha fazla payını alabilsin. Kastamonu'nun yakın tarihe kadar ormanlık alanları yüzde 67 idi. Ama şu an bu rakam yaklaşık yüzde 72’lere kadar çıkmış durumda. Bu da Kastamonu'nun coğrafyasını tabii kısıtlıyor. Burada  tarım arazisi olarak gözüküp de hiç tarım arazisi olmayan kurak araziler, orman olarak gözüküp üzerinde hiç ağaç olmayan orman arazileri var. Bunları bilimsel çalışma, İklim değişikliği, ekonomik kriz, deprem gerçeği gibi konuları bir araya getirerek yasal prosedürleri aşacağımıza inanıyorum. Bu şekilde  sanayinin ve ticaretin rahatlayabileceği lokasyonlarla birlikte Kastamonu'nun  bu dar ticaret alanlarını çok daha sürdürülebilir, geliştirilebilir ve istihdamı artırıcı bir şekle dönüztürebiliriz. Yani toplarsak olmazsa olmazımız, en büyük lokomotifimiz yakın tarih için turizm. Turizmde istediğimiz ve olması gereken payı bir kere almamız lazım. Onun akabinde sanayi ve ticaret. Yani tam bir kombin. insanların Kastamonu'ya geldiğinde aradığını bulabildiği bir şehir. Güvende hissedebilecekleri bir şehir. insanların Kastamonu'ya geldiğinde hem manevi olarak haz alabilecekleri hem de görsel olarak haz alabilecekleri bir şehir yaratıp o şekilde ilerlemek aslında amacımız.”

* “GMG Kastamonuspor ve diğer branşlar ile takımlarımız hakkında neler söylersiniz?”

“Burada büyük bir çaba sarf ediliyor. Ben öncelikle hem GMG Kastamonuspor'un onursal başkanı ve yöneticilerine, ayrıca Kastamonu Belediyespor hentbol takımı başkan, yöneticilerine teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten zor bir süreç. Spor kulüplerini yönetmek başarı elde etmek o kadar kolay değil. Günümüz şartlarında özellikle hiç kolay değil. Bunlar bizim şehrimizin önemli kazanımları ve bu kazanımlar aslına bakarsanız az önce saymış olduğum yani turizm noktasının da bir yan kolu. Spor turizmi. Kastamonu coğrafyasına baktığınız zaman aslında bizim oksijen oranlarımızın yüksek olduğu alanlarımız mevcut, sportif tesislerin de olabileceği büyük alanlarımız var. Kadı Dağı'nda biliyorsunuz planlanan ve çalışması biten yerler var. Çok olumlu. Havalimanı hemen yan tarafında.  Son dönemde bir spor lisesi açıldı. Bunlarla birlikte bir kombin yapıp gençlerimizi spora yöneltmek ve oradan ortaya çıkabilecek gözü parlayan gençlerimizi de daha yukarılara ve daha yukarılara taşımak. Yani aslında buradaki asıl amaç altyapıdan daha fazla sporcu yetiştirebilecek spor tesisleri kurup bunu hem Belediyespor'da hem de GMG Kastamonuspor'da ortaya çıkartıp buradan gençlerimizin önünü açmak, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzaklaştıran dinç, dinamik ve sağlıklı bir şekilde hayata tutunabileceği zihinler yaratmak. Biz bunu desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bunlardan vazgeçmek bizim açımızdan çok büyük bir kayıp olur. Bunları elimizde tutacağız. Bunlar için daha elle tutulan, daha gözle görülen objektif ve şeffaf projelerle birlikte önlerini açmaya çalışacağız.

* “Son olarak Kastamonulular halkımıza mesajımızı alalım”

“Dediğim gibi benim buradaki asıl amacım bu şehre olan ahde vefa borcumu yerine getirebilmek. Güçlü bir ekiple bu şehirde çok güzel şeylerin yapılabileceğine inanıyorum. Ayrıca yaklaşık bir ayı aşkın zamandan beridir aday adaylığımı açıkladığım süreçten bu tarafa çeşitli temaslarda bulunuyorum. Sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve muhtarlarımız ile görüşmelerimiz oluyor. Gelen tepkiler çok olumlu, ben hepsine sohbet ve istişareleri için çok teşekkür ediyorum. Burada önemli bir şey dikkatimi çekti. İnsanlar dinlenmeyi ve istişareyi çok özlemişler. Fotoğraflarda falan da görüyorsunuz. Bir not defteriyle dolaşıyorum. Burada sayısız fikirler var. Bunların içerisinde sıfır maliyetli fikirler de var, çok vizyon fikirler de var. Ama insanlar bunların dinlenmesini, bunların not alınmasını o kadar çok takdirle karşılıyorlar ki bu çok önemli benim açımdan ve ben onlara şunu da açık yüreklilikle söylüyorum işin açıkçası. Eğer ben aday gösterilmezsem aday olacak kişiye veya belediye başkanı seçilecek kişiye bu notlarımı kendisine takdim edeceğim. Çünkü bunlar benim üzerimde bir vebal. Benimle birlikte bu notların mezara gitmesinin hiçbir anlamı yok. Bu manada bizim iki tane mottomuz var. Birincisi Konu Kastamonu, ikincisi ortak akıl ve istişareyle Kastamonu Belediye Başkanlığı'na giden yol. Ortak akıldan hiçbir zaman ayrılmayacağız. İstişareden hiçbir zaman ayrılmayacağız. Planlı, programlı ve koordineli bir şekilde gideceğiz. Ben bütün çalışmalarımı bir plan üzerine yapmayı kendime şiar edindim. Bugüne kadarki yaptığım çalışmalarda da hep bunu gündeme getirdim. Bu manada Kastamonu ruhu, tarihi, maneviyatı olan bir şehir, kuruluşu milattan öncesine dayanan bir şehir. Milli Mücadele'de aktif rol oynamış Şehitler Diyarı bir şehir. Diğer tarafta Evliyalar Diyarı bir şehir. İşte her köşesine baktığın zaman ayrı bir tat, ayrı bir haz alınabilecek bir şeyi. Bizim amacımız bu şehri yine eski görkemli günlerine birlik, beraberlik, ortak akıl ve istişareyle götürebilmek. Bütün amacımız bundan ibaret. Çok özel ve güzel bir şehirde yaşıyoruz. Yani ezcümle konumuz Kastamonu'dur.”

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum