Tarihe damga vuran 'Türk kadınlarını' anlatacaklar;

Tarihe damga vuran 'Türk kadınlarını' anlatacaklar

Türkiye Yardımsevenler Derneği 130 Şubesi ve İstanbul Dolmabahçe İnterwell kulübü ile Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümünde İnebolu ilçesine geliyor. 7 Ekim Cumartesi günü İnebolu Türk Ocağı önünde düzenlenecek olan etkinlik için büyük heyecan duyduklarını belirten TSYD, yaptıkları açıklamada; "İnebolu Türk Ocağı binasında başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz anılacak, çeşitli etkinliklerle gençlerimize Cumhuriyetimizi ve Cumhuriyete Mühür vuran kadınlarımızı anlatarak tanıtmak istiyoruz. Sizlerle buluşacağımız için çok heyecanlıyız" denildi....

TYSD Genel Başkanı Dilek Beyazıd, TYSD Bakırköy Şube Başkanı Türkan Alper ve İstanbul Dolmabahçe İnnerwell Dönem Başkanı Ferda Baycan, ortak bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla, 7 Ekim Cumartesi günü İnebolu Türk Ocağı önünde düzenlenecek olan program hakkında bilgi verildi. 

"TÜRK KADINI, KURTULUŞ SAVAŞI'MIZIN UNUTULMAZ SEMBOLÜ OLMUŞTUR"

Türkiye Yardımseverler Derneği'nin kuruluş hikayesinin anlatıldığı metinde şu ifadelere yer verildşi; "Türk kadını, 1923 yılında zorlu ama büyük bir zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşı'mızın unutulmaz sembolü olmuştur. Bu büyük zaferi izleyen Atatürk'ün önderliğinde çağdaşlaşmaya doğru dev adımların atıldığı Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay İstiklal Savaşı'nda zaferle çıkan Türk Milleti'nin kadınlarının yanında yer almanın bir görev olduğuna, kadınlara yapılacak desteklerin çocuklara da ulaşacağını ve bu amacın ancak bir kadın yardım cemiyeti kurularak gerçekleştirilebileceğine inanmaktadır. Türk kadınlarını İstiklal Zaferinin kazanılmasındaki emekleri başta olmak üzere, Türk tarihi boyunca sergiledikleri rolü bilen ve takdir eden Atatürk'ün destekleriyle Dr. Fuat Umay bu düşüncesini hayata geçirir ve 1923 yılında Ankara'da Türk kadınlarına bir çağrıda bulunur. Böylelikle Türkiye Yardım Sevenler Derneği Dr. Fuat Umay, Mevhibe İnönü, Fitnat Çakmak, Reşide Bayar, Sevda And, Süreyya Ağaoğlu, Seza Lostar, Melahat Özbudun, Belkis Otman, Nimet Uybadın'ın kurucu üye olarak katılımlarıyla Himaye-i Etfal kadın yardım cemiyeti adıyla 19 Şubat 1928 yılında kurulur."


DERNEĞE, 'YARDIM SEVENLER DERNEĞİ' ADINI ATATÜRK VERDİ

Açıklamaya şöyle devam edildi; "Derneğin yalnızca kadınları değil tüm toplumu kapsayan faaliyetlerini yakından takip eden Atatürk, Himaye-i Etfal kadın cemiyeti olarak adlandırılan derneğin adını özverili çalışan kadın üyelerine hitaben 'Türk kadını yoksul olamaz, Türk kadını bizatihi bir varlıktır' diyerek derneğimize 'Yardım Sevenler Derneği' adını vermiştir. Derneğimiz 22 Haziran 1941 gün ve 2/13763 sayılı bakanlar kurulu kararı ile kamu yararına çalışan dernek statüsüne alınmış ve 1951 yılında İçişleri Bakanlığı izni ile 19 Şubat haftası Yardım sevenler haftası olmuştur. 1975 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile ismini başına Türkiye ibaresini kullanmaya hak kazanmıştır."

"TÜM KALBİMİZLE YOL DEVAM EDİYORUZ, ÇÜNKÜ HARCIMIZDA CUMHURİYET VAR!"

"Türkiye genelinde 130 şubemizle, 95 yıldır iş kapıları açıyoruz, kurslarımızla kucak açıyoruz yurtlarımızla, ufuklar açıyoruz okullarımızla, destek oluyoruz burslarımızla tüm kalbimizle yola devam ediyoruz çünkü harcımızda Cumhuriyet var. Son 5 yılda, mezun ettiğimiz 16 bine ulaşan öğrencilerimiz ile bugün de Atatürk Eğitim bursu vererek çalışmaya devam etmekteyiz."


"CUMHURİYETE MÜHÜR VURAN KADINLARIMIZI ANLATARAK TANITMAK İSTİYORUZ"

"Tarihe mühür vuran pek çok kadınımızın kurduğu derneğimiz, Cumhuriyetimizin 100 yılını milli mücadele büyük fedakarlıklarla tarihte rol oynayan Kastamonu ve İnebolu'da 1991 yılında kurulan çalışmalarını kadın, eğitim ve çevre üzerinde yoğunlaştırmış İstanbul Dolmabahçe İnnerwell Kulübü ile el ele sizlerle kutlamaya karar verdik. Kastamonu'da 1941 yılından beri TYSD ailemizi temsil eden Kastamonu Şubemiz her alanda yaptığı hizmetlerle çalışmalarına devam etmektedir. Kastamonu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki yeri göz önüne alınırsa, burada olmak bizler için önemliydi. Teşekkür etmek, anmak, vefa borcumuzu bir nebzede olsun ödemek istedik. İnebolu Kaymakamımızın Ahmet Vezir Baycar'ın onayları ile emekli Amiral Cem Gürdeniz, uzun yıllar TRT haber spikerliği yapan Gülgün Feyman katılımları ve değerli hemşerimiz Eyüp Kömeçoğlu'nun girişimleriyle İnebolu Türk Ocağı binasında başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz anılacak, çeşitli etkinliklerle gençlerimize Cumhuriyetimizi ve Cumhuriyete Mühür vuran kadınlarımızı anlatarak tanıtmak istiyoruz. Türkiye Yardım Sevenler ailesi 130 şubemiz ve İstanbul Dolmabahçe İnterwell kulübü olarak 7 Ekim Cumartesi günü İnebolu Türk Ocağı müzesinde 'Cumhuriyetin 100'ncü yılında Tarihe Mühür Vuran Türk Kadınları' olarak sizlerle buluşuyor olmak sizleri tanımak bizleri heyecanlanıyor."


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum