'İşsizlik Dünya'da artıyor, Türkiye'de azalıyor';

'İşsizlik Dünya'da artıyor, Türkiye'de azalıyor'

Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (KÖY-KOOP) 2021 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Güray Koçak Toplantı Salonu’nda yapıldı....

Genel Kurul'da Konuşan SS Köy-Koop Birlik Başkanı Erol Akar; "Kooperatif yöneticilerimizin desteği, yönetim kurulumuzun ve çalışanlarımızın öz verili çalışmaları ile bugüne gelinmiş ve birliğimiz, ilimizin önemli bir hizmet kuruluşu haline getirilmiştir. Hiç şüphesiz bu hizmetlerin giderek daha da artırılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi adına tüm kuruluşların bu hizmetlere sahip çıkması ve destek vermesi son derece önemlidir" ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen toplantıya AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu KÖY-KOOP Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Varol ve Barış Aydın,  OR-KOOP Genel Müdürü Erdem Kaplan, Ankara Köy-Koop Birlik Başkanı Ahmet Tümay ve İzmir Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Murat Kulaç başta olmak üzere il merkezi ve il dışından gelen davetliler ile birliğin delegeleri katıldı.

AKAR; "SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE ÇALIŞMALAR MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE SÜRDÜRÜLMEKTEDİR"

Genel Kurul'da Faaliyet Raporu'nu okuyan Köy-Koop Birlik Başkanı Erol Akar, şu bilgilendirmelerde bulundu; "Yönetim Kurulu Toplantılarımız mümkün olduğunca düzenli olarak yapılmaya çalışılmış ve her toplantı denetim kurulu üyelerimiz ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Birliğimiz faaliyete geçtiği günden bu güne kurumsallaşma çalışmalarını sürdüre gelmiştir. Faaliyetlerin bir kurallar bütünlüğü içerisinde yapılmasına ve bunun sürdürülebilir olmasına özen gösterilmiş, tüm mevzuatımız bir kitap haline getirilmiştir. Diğer taraftan DGRV ile müşterek yürütülen TAKBİ projesi kapsamında, Birliğimizin dokümantasyon sistemi bilimsel bir yaklaşımla yeniden elden geçirilerek en uygun hale getirilmiş, eski mutfak bölümü arşiv haline getirilerek önemli bir eksiklik giderilmiştir. Bu konularda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Birliğimizce uzun yıllardan bu tarafa hukuki anlamda destek alınmakta ve karşılaşılan sorunların çözümü yönünde çalışmalar mevzuat çerçevesinde sürdürülmektedir. Geçen yıl yapılan genel kurulumuzda alınan karar doğrultusunda merkez büromuzun üst katındaki daire satın alınmış, tapu işlemleri tamamlanmış, toplantı salonu ve büro kısımları tefriş edilerek kullanılmaya başlanmış ve hizmetin daha sağlıklı yürütülebileceği bir ortam yaratılmıştır. Diğer taraftan Çetmi tesislerimizin bitişiğinde bulunan parsel satın alınmış, tapu işlemleri bitirilmiş ve birlik olarak ileriye dönük önemli bir hizmet alanına sahip olunmuştur."

ÇELİK; "SON DÖNEMDE EN ÇOK KONUŞTUĞUMUZ ŞEY ÜRETİM VE TEDARİK ZİNCİRİ"

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik de Genel Kurul'un hayırlara vesile olmasını dileyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; "Son dönemde en çok konuştuğumuz şey üretim ve tedarik zinciri. Özellikle pandeminin etkileriyle hammadde enerji fiyatlarında yaşanan çok büyük artışlara neden oldu. Dünyada bir enflasyon süreci başladı ve daha önce hiç karşılaşmadığı bir süreçle dünya karşı karşıya kaldı. Bu sürecin içinden geçmekte olduğumuzu görüyoruz. Türkiye daha öncesinde benzer tecrübeleri yaşamış bir ülke. Daha önce 1994'te, 2001'de yaşadığımız ekonomik sıkıntılar oldu. O dönemlerle bu dönemi birbirinden ayıran şey, sadece ülkemizin iç dinamiklerinden kaynaklanan bir ekonomik problemle karşılaşmışken bu dönemde global ekonomik düzen içerisinde ve bunun bir üyesi olan açık bir ekonomiye sahip olan  Türkiye'nin bundan etkilenme sürecini yaşıyoruz" dedi. 

ÇELİK: "İŞSİZLİK SON 2 YILDA KAPANMALARA RAĞMEN AZALDI''

Bu süreçle ilgili mücadele yürüttüklerini kaydeden Milletvekili Çelik; "Bu problemlerle karşılaştığımız andan itibaren hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız gerekli önlemleri alma ve bu yaşanan ekonomik sıkıntıdan en az şekilde etkilenmesi için gereken önlemleri alma gayreti içerisinde olduk. Girdi fiyatları yükseldi, çiftçimizi hayvancılıkla uğraşanları bu alandaki destekler artırıldı. Enflasyondan çalışan kesimin etkilenmemesi adına asgari ücret, işçi emekli maaşlarındaki düzenlemeleri yapıldı.  Bütün bunlarla milletimizin en az şekilde etkilenmemsi için bu ortamdan ve yaşadığımız sıkıntıdan bir an önce çıkılması için gereken önlemleri almaya çalıştık. Bir taraftan da halkımızı korumaya çalışırken, bu süreci ekonomimizi daha ileri taşıma adına iyi bir değerlendirmeye çalışıyoruz. Dünyada 2020 yılında yüzde 3'ün üzerinde bir küçülme yaşandı. Türkiye 1.8 oranında büyüdü. Dünyada büyüyen iki ülkeden bir tanesiyiz. Yine 2021 yılında yüzde 11'i aşan bir büyüme yaşadı Türkiye. Bu nasıl oluyor? Bir taraftan enflasyonist bir süreçle beraberiz diğer taraftan doğalgaz çıkıyor 10 katına çıkan bir süreç yaşıyoruz. Bunlar normal süreçler değil. Bu süreci bir taraftan yaşarken bir taraftan da Türkiye'miz, iş dünyamız, ihracatçılarımız, bu sürecin en iyi şekilde faydalanması için mücadele veriyoruz . 250 milyar doları rahatlıkla yakalayacağımız bir yıl sonu beklentimiz oluştu. İnşallah aşacağız. Bir taraftan da işsizliğin bu tüm olumsuzluklara ve kapanmalara rağmen son 2 yılda azaldığını görüyoruz. Yüzde 13.2 olan 2019 işsizlik rakamlarımız, bu yıl sonu itibariyle yüzde 11'lere geriledi. Alınan önlemlerin bize sağladığı yararlar. Türkiye ekonomisi üreten bir ekonomi olduğu için belki bu süreci çok daha rahat atlatabilecek. 2 buçuk milyon istihdam yarattı Türkiye. Bu çok kolay bir şey değil belki de dünyada çok az ülkenin başarabileceği bir şey. Dünyada istihdam oranı düşüyor, Türkiye'de artıyor. Ama tüm sorunlarımızı hallettiğimiz anlamına gelmiyor. Bunlar iyiye işarettir. İnşallah bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

" BUNDAN SONRA BU TÜR AFETLERİ İNŞALLAH YAŞAMAYIZ"

Konuşmasında son olarak kuraklık konusuna değinen Çelik; "Kuraklık, geçen sene yaşadığımız sıkıntıların başında geliyor. Bir taraftan kuraklığı yaşarken, bir taraftan iklim değişikliğinin yansımaları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bundan sonra bu tür afetleri inşallah yaşamayız. Bunların önlemlerini de alma adına gerekli tedbirleri hayata geçirme gayreti içerisindeyiz. Kuraklık sadece tarımsal üretimin düşmesine neden olmuyor. Bizim hidroelektrik santrallerimiz, sudan üretimle, Türkiye elektrik ihtiyaçlarının yüzde 30’dan fazlasını bu santrallerden karşılıyor, rüzgar, güneş bunlar da termik. Bir de doğalgazdan elektrik üretiyoruz. Son 10-15 yılda rüzgarda ve güneşte ciddi mesafe kat ettik. Hidroelektrik santrallerden ciddi mesafe kat ettik. Ama su olmadığı zaman, mesela geçen sene sudan ürettiğimiz elektrik yarıya düştü. Bunu tamamlamak için tek çaremiz vardı, Doğalgazdan mecburen. Aradaki farkı doğalgazdan karşılamak durumundaydık. Doğalgazdan toplam tüketimimizin yüzde 15’ini karşılayınca, bizim elektrik fiyatlarımıza da otomatikman doğalgazdaki on katlık artış yansımış oldu. Dolayısıyla sadece kuraklık tarımsal üretimin düşmesine neden olmuyor, bir taraftan da enerji maliyetlerine de çok ciddi baskı yapıyor. Bizim yapmamız gerekenler, sulak arazilerimizi arttırmak durumundayız. Hem Türkiye’de hem Kastamonu’muzda güzel gelişmeler var. Mesela Devrekani’deki kapalı sistem sulamamız, o bölgeye çok ciddi hareket getirdi tarımsal üretim anlamında. Pancar 20 Bin tonlardan bugün 120 Bin tonlara geldi. Bütün hedefimizi, bütün enerjimizi projelerin tamamlanması yönünde harcadığımızı da bilmenizi istiyorum. Genel kurulumuzun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tüm üreticilerimize bereket getirmesini diliyorum. Bir adım ötesini, enflasyonların kontrol altına alındığı bir dönemi bekliyoruz inşallah başaracağız kimsenin endişesi olmasın. 

 

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum