Vatandaş alamıyor, esnaf satamıyor;

Vatandaş alamıyor, esnaf satamıyor

Kastamonu'da Kurban Bayramı'na günler kala, bayramlık alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar mağazaların yolunu tuttu ama mağazalara giren vatandaşlar fiyatları görünce hayal kırıklığı yaşadı....

Son zamanlarda artan fiyatlardan nasibini alan giyim sektöründe de pahalılık devam ediyor. Vatandaşlar alım güçlerinin düştüğünü belirterek, temel gereksinimlerden biri olan giyinmenin de artık lüks hale geldiğine dikkat çekiyor. Vatandaşların yanı sıra esnaflar da dertli. Esnaflar, düşen alım gücü nedeniyle vatandaşların alışveriş yapamadıklarını ve kıyafet alımında önceliği çocuklarına vererek fedakarlık yaptıklarını belirtiyor. 



"İKİ PARÇA ÜRÜNE 100 LİRA DEMEYE UTANIYORUM"

Giyim Mağazası İşletmecisi  Sevilay Pideci giyim sektöründeki pahalılığı eleştirerek; “Her sektörde fiyat artışı yaşadığımız bu günlerde, giyim sektörü de nasibini aldı. Müşterilerim önceden 5 alacaksa şuan da 1 alabiliyor, bunu da önceliği neyse ona yönelerek alıyor. Çocuğu varsa kendinden fedakarlık yapıyor. Piyasa olarak da önceden aldığımız malların yarısını depolara koyup yarısını satışa çıkarıyorduk. Şuan aldığımız mal ile eksikler bile kapanmıyor, depolarımız boş şekilde duruyor. Akaryakıta gelen zamlar, nakliyat ücretlerini arttırdığı için yiyecek, içecek, giyim tüm sektörleri etkiledi. Önceden mağazaya giren bir müşteri ürene bakar beğenirse alırdı, şuan ise beğendiği ürünün fiyat araştırması yapmak için mağazadan ayrılıyor.Dükkan sahibi olarak iki parça ürüne hesaplayıp 100 lira fiyat demeye utanıyorum ama kira fiyatını, kendi masraflarımızı da düşmemiz gerekiyor. Ürünü aldığımız fiyata satamadığımız için tezgahlara fiyat artışı oluyor, zaten bizde artık ürünleri eski fiyatlarına alamaz olduk. Önümüzde Kurban bayramı var ama Ramazan Bayramına göre satışlarımız daha düşük oluyor. Pandemi dönemindeki hayat şartları, aldığımız malın fiyatlarını ödemek için çektiğimiz krediler, kara geçiş dönemi değil anca bu pandeminin açtığı yaraları sarmaktır. Okulların açılması, pandemi sürecinin esnetilip halkın rahat dışarı çıkması biraz daha canlanma sağladı” diye konuştu.

"FİYAT ARTIŞLARINA KARŞI ALIŞVERİŞ BİTMİŞ DURUMDA”



Bir başka giyim mağazası işletmecisi Hüsnü Sancaktar da artan fiyatlardan dolayı vatandaşın alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek, şöyle konuştu;  “Artan fiyat malları nedeniyle kimsenin alım gücü yok. Esnaf da haliyle mal satmakta zorlanıyor. Çünkü Kastamonu'da maaşları çok düşük emekli kesim, askeri ücretle çalışan kesim daha fazla. O yüzden fiyat artışlarına karşı alışveriş bitmiş durumda.

 

“PANDEMİDE BİLE DAHA İYİYDİK”

 

Sancaktar, şimdiki duruma göre pandemi döneminde işlerinin çok daha iyi olduğunu belirterek; “Pandemi döneminde millet dışarı çıkmadığı halde işlerimiz daha iyiydi, millet yine kaçıp kaçıp gelip alışveriş yapıyordu. Şu anda ise her şey var ama fiyat artışlarına dolayı şu anda halkımızın alım gücü bitmiş durumda, dışarıya bile çıkamıyor. Esnaf yaz sezonun başlamasıyla, düğün sezonunu yönelmiş durumda. Halkımız en çok abiyeye yönelmiş durumda. Yalnız abiye fiyatları da yüksek olduğu için müşteri yine sıkıntı çekiyor. Çocuk kıyafetleri satmıyoruz ama vatandaş dışarı çıktığı zaman çocuğuna kıyafet yada bayramlık almayı düşünüyor, kendisini ikinci plana atmak zorunda kalıyor. Kendisine bir etek bluz alma şansı yok. Eşine bir pantolon gömlek alma şansı yok ya da ikisini beraber alıyım dese, bir pantolon bir gömlek almış olsa 500-600 lira ödemek zorunda kalacak. Buna da herkesin gücü yetmiyor. Esnaflar ise şu anki durumda akşama kadar oturuyor, boşu boşuna kira, vergi ödüyor.  Borç ödeyeyim diye tepiniyor. Şu anda piyasa pekte iyiye gidiyor diyemem çoğu esnaf aradan çıkabilir, güçlü olan hayatta kalır zayıf olan gider” dedi.

 

“ARTIK GÜNÜ KURTARMANIN PEŞİNE DÜŞTÜM”



Başka bir giyim mağazası esnafı Mustafa Koray ise artan fiyatlar nedeniyle tüm mallarını ve fabrikalarını sattıklarını ifade ederek, üretimde durma noktasına geldiklerini belirtti. Koray, yanlış bir politika izlendiğini belirterek; “Üretimde olmayınca dışarıdan ne kadar alabiliriz. Her şey altüst oldu,  yanlış politika izliyoruz. Öyle günler oluyor ki siftah ettiğimize şükrediyoruz. Bununla beraber 300 lira gelen elektrik bin 500 lira geliyor artık masraflarımıza yetişemez hale geldik. Para biriktirme, ileride şunu alırım dönemini kapattık.Pandemi dönemine göre daha iyiyiz ama önceki senelere göre çok çok kötüyüz. Bugün sattığımız ürünü yarın sattığımız fiyata yerine koyamıyoruz. Paramı kazandım zarar mı ettim bilemiyorum. Pandemi de oluşan zararımı karşılayamıyorum artık günü kurtarmanın peşine düştüm. Önümüzde bir bayramımız var ama artık eski bayramlar yok maalesef. Büyüklere göre zaten bayram yok, anca çoluk çoçuk sevindirmek için kapılarımız çalarsa ne mutlu bize. Bayram için kıyafet alışı artık bitti ihtiyaç dâhilinde akıllı alışveriş yapıyorlar. Artık özel günler değerde de esnafa uğrayan yok” dedi.

 

Esnaf dertli vatandaş daha da dertli. Alım gücü noktasında zorlandıklarını artık kıyafet alışverişinin bil lüks haline geldiğini belirten vatandaşlar,

“ÇOCUKLARA GEÇEN SENEDEN KALANLARI GİYDİRECEĞİZ”

Bayram hazırlığı yapamadıklarını belirten Feride Kırcı; “Pek bir şey hazırlayamıyorum, gördüğünüz gibi her şey çok pahalı. Biraz şeker alacağım. Sadece bir leğen aldım şu ana kadar. Et lazım, tatlı için malzeme lazım ama alamadık. Kendimiz için zaten almıyoruz. Çocuklara da hiçbir şey alamadık. Artık geçen seneden kalanları giydireceğiz” dedi.

"ALDIĞIMIZ ŞEKERİ BİLE YARIYA DÜŞÜRDÜK”

Furkan Yılmaz eskisi gibi alım gücünün olmadığını vurgulayarak; “Eskiden bayramlarda herkes hediyeler alıyorduk, çoluk çocuk mutlu olsun diye ama şuan en basitinden önceden aldığımız şekeri bile yarıya düşürdük.Düşük bütçe ile bayram yapmaya çalışıyoruz. Pandemi süreci az da olsa bitti.Bayramlaşmaya giderken giyeceğimiz bir pantolon bir gömlek 500-600 liraya yaklaştı haliyle böyle oluncada tek bir ürün alıp giyebilirsek kar diye düşünüyorum” diye konuştu.

“BAYRAM GELİYOR DİYE ÖZENEN ÇOCUKLAR ÖZENMEKLE KALACAKLAR”         

Çocuk kıyafetlerinin çok pahalı olduğuna vurgu yapan Satiye Mantar ise;  “Bayramlarda bir gelenek vardır. Alışveriş yapılır çocuklar güldürür ama bu bayram çocukları güldürmeye ekonomik gücümüz yetemeyecek. Bayram geliyor diye özenen çocuklar özenmekle kalacaklar. Çocuk kıyafetleri aldı başını gidiyor. Ufacık şeyler bile 100 liranın altına düşmüyor. Hal böyle olunca çoğu kişi çocuğuna bayramlık alamayacak ve bunun hüznünü yaşayacaklar. Bayram alışverişi çoğu kişi için hayal oldu” dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum