Kıyma, 70’ten 140’a çıktı;

Kıyma, 70’ten 140’a çıktı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala et fiyatları yükseldi. Kasaplar, sığır ve dana etinin kalite yönünden fiyatlarının farklı olduğunu belirtirken zammın nedenlerine ilişkin açıklamalarda bulundu....

Geçen sene 70 lira olan kıymanın şimdiki fiyatı 140 lira. Yaşanan bu artışlardan dolayı vatandaşın alım gücünün düştüğüne vurgu yapan Kastamonu esnaflarından kasap Adem Erikçi, “Bir daha zam gelirse 150-160 TL olacak. O zaman kim alacak? Vatandaş alamıyor, ayda yılda bir kere alırsa alıyor” dedi.

Son dönemde dünya genelinde yaşanan tedarik zinciri sorunları ve enerji fiyatlarındaki yükselişler temel besin kaynaklarının fiyatları yukarı yönde etkiliyor. Bu kapsamda kırmızı et fiyatları cep yakmaya başladı. Kasaplarda dana et kıyma 140 TL, kuşbaşı et 148 TL’den satılıyor. Kasaplar, etteki fiyat artışlarınıyem fiyatlarının yükselişine bağlıyor.

“VATANDAŞ, AYDA YILDA BİR KERE ALIRSA ALIYOR”

Kastamonu’da esnaflarından kasap Adem dükkanını sahibi Adem Erikçi, gelen her zamdan sonra işlerinin daha da zora girdiğini belirterek; “Her zam gelişinde işlerimiz bir tık düşüyor. Yem fiyatlarının artmasıyla, et fiyatları da yükselişe geçiyor. Maliyet fiyatları inse, kesim paraları da düşecektir. Şu anda bizlerde iş yok, iş olmadığı için zam yapamıyoruz. Mesela, hafta da bir hayvan satıyorum. 2 hayvana çıktığım zaman öteki adam 4 hayvana çıktığı zaman bu otomatikman 10 lira üzerine koyuyor. Her zam gelişinde bizim işimiz bir tık daha düşüyor. Yarım kilo et alan adam, 250 gram alıyor veya hiç almıyor” dedi.

“İŞ YAPTIĞIM KÖYLÜLER, ‘FİYATLAR BU ŞEKİLDE GİDERSE İŞİ BIRAKACAĞIZ’ DİYORLAR”

Vatandaşın da alım gücünün düştüğüne vurgu yapan Erikçi;  “Geçen sene kıyma 70 liraydı, şimdi 140 lira. Bir daha zam gelirse 150-160 TL olacak. O zaman kim alacak? Vatandaş alamıyor yani, ayda yılda bir kere alırsa alıyor. Düşük fiyattan versek bizim de kurtarmıyor zaten. Geçen sene 2 bin lira gelen elektrik faturası bu ay 5 bin lira geldi. Bunlar hep birbirine bağlı. Mesela köylünün hayvanları kullandığı yem 300’ü geçti. Şu anda 330-340 lira civarında. Bu adam nasıl hayvan besleyecek, devamlı her şey yükseliyor. Maliyetler düşmedikten sonra hiçbir şey düşmez. Benim iş yaptığım çoğu köylü vatandaş, bu maliyetler bu şekilde devam ettiği sürece, bırakacağız bu işi diyor çünkü kurtarmadığını söylüyor” diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum