COVİD-19 geçirdiyseniz dikkat!;

COVİD-19 geçirdiyseniz dikkat!

COVİD-19 geçiren kişilerin yaklaşık yüzde 20’sinde ‘uzamış Covid’ belirtilerini ve bulgularını gördüklerini aktaran Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülcan Çetin, “Birçok çalışma, COVID-19 ile enfekte hastalarda akciğerler, kalp, beyin, böbrekler ve vasküler sistem dâhil olmak üzere birçok organ veya sistemde kalıcı hasar bıraktığını belirlemiştir” dedi....

Koronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘long Covid’ (uzamış Covid) uzmanların yakın takibinde...

COVID-19 hastalığının her gün başka bir yüzünü göstererek kendilerini şaşırtmaya devam ettiğini belirten Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülcan Çetin, “Artık hastalığın sadece bir grip olmadığını, grip gibi gelip geçmediğini ve bazı hastalarda yakınmaların aylarca devam ettiğini biliyoruz” dedi.

COVİD-19 geçiren kişilere ilişkin kaydedilen sağlık verileri üzerinden yapılan bilimsel çalışmalarda; Covid-19 geçiren kişilerin yaklaşık yüzde 20’sinde uzamış covid belirtilerini ve bulgularını gördüklerini aktaran Uzm. Dr. Gülcan Çetin, “Uzamış COVİD’in, COVİD-19’dan iyileşmiş, ancak hala enfeksiyonun kalıcı etkilerini bildiren ya da beklenenden çok daha uzun süredir semptomları olan kişilerde hastalığı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. COVID-19 tanısı konulan hastaların yüzde 10-yüzde 20’sinde belirtilerin bir aydan daha uzun süre devam ettiği gözlenmiş ve bu durum ‘Long COVID’ ya da ‘Uzamış COVID’ olarak adlandırılmıştır. Hastaların yüzde 2- yüzde 3’ünde semptomların 12 haftadan daha uzun sürdüğü gözlenmiştir. Uzamış COVID daha çok, ileri yaş (50 yaş), ağır covid-19 pnömonisi geçirenlerde, kadın cinsiyet (genç yaş grubunda), obezite, astım hastalarında daha sık görülür.

“KALICI HASAR BIRAKABİLİYOR”

Birçok çalışma, COVID-19 ile enfekte hastalarda akciğerler, kalp, beyin, böbrekler ve vasküler sistem dâhil olmak üzere birçok organ veya sistemde kalıcı hasar olduğunu belirlemiştir. Hasar, şiddetli inflamatuar yanıt, trombotik mikroanjiopati, venöztromboembolizm ve oksijen düşüklüğünden kaynaklanıyor gibi görünmektedir. Düşük kan oksijen saturasyonu COVID-19 pnömonisi olan asemptomatik ve pre-semptomatik hastalarda bile saptanmıştır. Organ hasarının akciğerlerde, kalpte, beyinde ve böbreklerde, sadece hafif semptomları olan hastalarda bile devam ettiği bildirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Çalışmalara göre en yaygın uzamış COVID semptomlarını da sıralayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülcan Çetin, “Yorgunluk, koku ve tat kaybı, eklem ağrıları, nefes darlığı ila öksürük. Uzamış COVID hastası, devam eden semptomlarını önemsenmediğini bildirmektedir. Yataktan kalkmak, giyinmek, yemek hazırlamak ve duş almak gibi basit fiziksel aktiviteler bile bazı hastalar için yorucu olabilmektedir. Uzamış COVID’e ilişkin detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır. Ve bu çalışmalar, uzamış COVID semptomlarının nedenlerini ve bu semptomları hafifletmenin yollarını araştırmalıdır” dedi. 

Kaynak: Mustafa Balcı

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum