‘Dili olmayan milletlerin hiçbir şeyi olmaz’;

‘Dili olmayan milletlerin hiçbir şeyi olmaz’

Batı Karadeniz’in en büyük özel okulu olan Hazerbey Kolejinin açılışının 10. yılı etkinlikleri kapsamında Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi hemşehrimiz Doç. Dr. Mehmet Kıldıroğlu tarafından “Türk Dünyasında Türkçe” konulu konferans verildi....

Hazerbey Koleji öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı konferansta Türk Dünyasındaki Türkçe çalışmaları, Türkçe öğretim merkezleri ve Orta Asya’da bulunan soydaşlarımızın Türkçe’de geldiği son durum anlatıldı.

KILDIROĞLU: “TÜRKÇE, GELİŞMİŞTİR, NİTELİKLİDİR, MEDENİYET DİLİDİR”

Öğrencilerin sorularına içtenlikle cevap veren Kıldıroğlu; “Türkçe’nin gelişimi ve yayılımı açısından oldukça ümitliyim. Yeni nesillerimiz inanıyorum ki dilimizi layık olduğu yerlere getirecektir. Daha dün 125 milyon kişinin konuştuğu Türkçemiz, bugün 250 milyondan fazla kişinin konuştuğu bir dil olmuştur. Gelişmiştir, niteliklidir, medeniyet dilidir. Sahip çıkmanız önemlidir. Dili olmayan milletlerin hiçbir şeyi olmaz. Ben kırk yıl memleketimden uzaktım. Kırk yıl sonra görüyorum ki övünülecek çok şeyimiz var. Hazerbey Kolejinden de açıkçası çok etkilendim. Özellikle kampüsüne en önemlisi de öğrencilerine hayran kaldım. Nice programlarda birlikte olmayı çok isterim” dedi.

Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırım, Balkanlar ve Rus hegemonyası altındaki soydaşlarımızın dil varlığından da bahseden Mehmet Kıldıroğlu’na Hazerbey Koleji tarafından plaket takdim edildi.


Hazerbey Kolejinden yapılan açıklamada ise; “Doç. Dr. Mehmet Kıldıroğlu, Türkçe’nin gelişimine ve yayılmasına tüm ülkemiz içinde çok fazla emek sarf etmiş akademisyenlerimizden biridir. Hemşehrimiz olması ayrıca övünç kaynağımızdır. Kırgızistan, Kazakistan ve Ürdün’de yaptığı çalışmalar herkesin malumudur. Ses bayrağımızın sancaktarı hocamıza teşekkür ediyor, bizleri onurlandırdıkları ve davetimizi kabul ettikleri için saygılar sunuyoruz” denildi. Program Hazerbey Koleji öğrencilerinin “Doğrusunu Yazalım” isimli proje sergisi ile sona erdi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum