Arb. Av. Hamit Serdar Yılmaz

Arb. Av. Hamit Serdar Yılmaz

Bilinen oyun-9

...

ABD Patent Ofisi, 22 Haziran 2004 tarihinde Bill Gates’in sahibi olduğu Microsoft Technology Licensing LLC’a US6754472B1 numaralı “İnsan Vücudu Kullanarak Güç ve Veri Aktarmak İçin Yöntem ve Cihaz” konulu bir patent verdi. Patentin ayrıntılı bilgisi Google patentler internet adresinde mevcut. (https://patents.google.com/patent/US6754472B1/en)

Buluşun özeti ise şudur: İnsan vücudunun saat, ayakkabı, telefon, küpe, kemer, gömlek, pantolon vs. her türlü kıyafet kullanılarak güç ve veri iletiminde iletken olarak kullanılması, şarjının yine ayakkabılardaki ve kol saatlerindeki vs gibi kinetik dönüştürücüler vasıtasıyla kullanıcının kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek sürekli şarj sağlanması, oluşturulan ağda bilginin insanda toplanması ve bir insandan başka insana dokunmayla dahi aktarılmasıdır.

Bu patentin manasını açıklamaya lüzum yoktur. Ancak bir gerçeği ifade etmek için izahta bulunmak mecburidir. Kainatın kendisine hizmet etmesi için yaratılan insan maalesef bu buluşla birilerinin kontrollü bilgi deposu ve taşıyıcısı yapılmak istenmektedir.

Yine 26 Mart 2020'de koronavirüs salgınının zirveye çıkmaya başladığı ve her türlü tecridin en hızlı şekilde ortasında Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Microsoft'a bir patent verdi. WO 060606 patenti, WO2020060606-Vücut Aktivite Verilerini Kullanan Kripto Para Sistemi" adını taşıyor.

(https://patentscope.wipo.int/search/en/detail.jsf?docId=WO2020060606) 

Microsoft, bu patenti almak için uluslararası başvurusunu; 20.06.2019 tarihinde yapmış. Buluşun özeti ise şu şekilde belirtilmiş: “Bir kullanıcıya sağlanan bir görevle ilişkili insan vücudu aktivitesi, bir kripto para birimi sisteminin madencilik sürecinde kullanılabilir. Bir sunucu, iletişimsel olarak sunucuya bağlı olan bir kullanıcının aygıtına bir görev sağlayabilir. Kullanıcının cihazına iletişimsel olarak bağlanan veya cihazda anlaşılan bir sensör, kullanıcının vücut aktivitesini algılayabilir. Vücut aktivitesi verileri, kullanıcının algılanan vücut aktivitesine dayalı olarak oluşturulabilir. Kullanıcının cihazına iletişimsel olarak bağlanan kripto para sistemi, vücut aktivite verilerinin kripto para sistemi tarafından belirlenen bir veya daha fazla koşulu karşılayıp karşılamadığını doğrulayabilir ve vücut aktivite verileri doğrulanan kullanıcıya kripto para ödülü verebilir.”

Bill Gates’in aldığı bu patentleri basit birer buluş olarak düşünmemek gerekir. İnsan vücuduna bağlanacak herhangi bir mekanizmanın insan üzerinde patent konusu dışında olabilecek her türlü tasarrufu gerçekleştirmeme imkanından yoksun olduğunun garantisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla anladığımız kadarıyla Microsoft'un işlemek istediği ve tüm insanlarda uygulamak istediği “vücut aktivitesi”, insan vücudundan yayılan her türlü enerji, beyin aktiviteleri, vücut sıvısı akışı, kan akışı, organ aktivitesi, göz hareketi, yüz hareketleri ve kas hareketleri gibi vücut hareketlerinin yanı sıra görseller, dalgalar, sinyaller, metinler, sayılar, dereceler gibi herhangi bir mekanizma tarafından algılanabilen ve temsil edilebilen faaliyetleri ya da herhangi bir bilgiyi ya da veriyi kapsayacaktır. Adeta söz konusu patentler ile ileride zihinlerimiz ve bedenlerimiz üzerinde bir fikri mülkiyet iddiası olması, vücutlarımızın Bill Gates tarafından sahiplenilmesi dahi içten değildir. Çünkü ihtiyaç duyulan "hammaddenin" madenleri olarak görülmekteyiz. Veriler ise bedenlerimizden çıkartılmak istenmektedir. Esasında insan fıtraten sosyal ve doğal dünyanın bir parçasıdır ve bundan ayrılması tabiatına aykırıdır. Sosyal ve doğal dünyadan ayrılmaya çalışılan insanların vasıflarını yitirdikleri ise muhakkaktır. Gerçekleştirilmek istenen dijital sömürge ile eylemlerimizin etkileri hakkında akılla ve ahlaki değerlerle seçim yapan ve karar alan zeki, bilinçli, maneviyatı olan ve en güzel suretteki egemen varlıklar olmaktan çıkarak güç sahiplerinin istediği şekildeki "kullanılanlar" olmamız istenmektedir. Kullanılan kişilerin dijital imparatorlukta karşılığı sadece başka seçeneği olmayan bir tüketilendir. Zira yaşanılanlar bu durumun sömürgeciliğin yeni bir şekli olarak karşımıza çıkacağından ve ülkelerin kaynaklarından ve insan gücünden mürekkep sömürge anlayışında ileri bir model olarak uygulanacağından şüphe olmadığını göstermektedir. Buna göre bedenlerimizin ve zihinlerimizin Microsoft'un yeni kolonileri olduğunun ilanı diyebileceğimiz söz konusu patentler bir itirazla karşılaşmadığına, kayıt ve tescil edildiğine ve dünya çapında da kabul edildiğine göre insanlığın geleceğiyle ilgili yeni bir merhale olduğunda şüphe yoktur.

İnsan vücuduna söz konusu patentlerle doğrudan veya dolaylı müdahalenin dışında aşılar, gıdalar, gazlar, kimyasallar ve sivrisinek gibi değişik projeleri olduğu gün gibi açık olan Gates'in vizyonunun tamamının ne olduğunun bilinmesi elbette önemlidir. Lakin asıl önemli olan zihinlerin, bedenlerin ve ruhların sömürgeleştirilmesine engel olunabilecek mi?

Etiketler :
, , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum