İyi ki doğdun Oğuz Atay;

İyi ki doğdun Oğuz Atay

Bugün, Kastamonulu hemşehrimiz; roman, öykü ve oyun yazarı Oğuz Atay'ın 87'inci doğum günü. 12 Ekim 1934’te İnebolu'da dünyaya gelen Atay, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alıyor...

Bugün, Kastamonulu hemşehrimiz; roman, öykü ve oyun yazarı Oğuz Atay'ın 87'inci doğum günü. 12 Ekim 1934’te İnebolu'da dünyaya gelen Atay, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alıyor.

Oğuz Atay, 1960 sonrası toplumsal değişim ve aydınların tutumuna eleştiriler getirdiği ‘Tutunamayanlar’ romanıyla 1970’te TRT tarafından verilen 1970 Sanat Ödülleri Yarışması Başarı Ödülü’nü kazandı. Roman, topluma ilişkin gözlemleri, aydınların yaşamına, toplumsal kurumlara yönelen eleştirileri ile Türk edebiyatının ‘kült’ eserleri arasında yer aldı. Birçok kitabı ve eseri bulanan Atay; Tehlikeli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı, Eylembilim, Korkuyu Beklerken ve Oyunlarla Yaşayanlar gibi eserlerini Türk edebiyatına kazandırdı.

OĞUZ ATAY KİMDİR?

Babası hukukçu, bir süre CHP milletvekilliği yapmış olan Mehmet Cemil Atay, 1939’da milletvekili seçilmesi üzerine ailesiyle Ankara’ya geldi. Atay, İlköğrenimine Ankara’da Devrim İlkokulu'nda başladı. TED Ankara Koleji'nden (1951) mezun olduğu yıl devlet olgunluk sınavını kazandı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi (1957) mezun oldu. 1960 yılında ise öğretim görevlisi olarak girdiği İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Bölümü’nde topoğrafya ve yol inşaatı derslerini okuttu. 1975 yılında ise doçent oldu. 1976’de ise beyninde çıkan bir tümör nedeniyle bir süre Londra’da tedavi gören Oğuz Atay, hastalığından kurtulamayarak 13 Aralık 1977’de İstanbul’da yaşama veda etti. Atay, Edirnekapı Şehitliği’ndeki annesinin yanına defnedildi. 


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum