"Silah üreten bir işletme nasıl kendi haline bırakılmıyorsa, tarımsal üretim yapan işletmelerde kendi haline bırakılmaması gerekiyor";

"Silah üreten bir işletme nasıl kendi haline bırakılmıyorsa, tarımsal üretim yapan işletmelerde kendi haline bırakılmaması gerekiyor"

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kastamonu’nun ev sahipliğinde “Tarımsal Üretim Planlaması Bölge İstişare Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıya, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ile Serap Ekmekci, Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu ile çok sayıda davetli ve sektör temsilcisi katıldı. Toplantıda konuşma yapan AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay: "Silah üreten bir işletme nasıl kendi haline bırakılmıyorsa, tarımsal üretim yapan işletmelerde kendi haline bırakılmaması gerekiyor"...

Kastamonu'nun, butik bir tarım ili olduğunu belirten AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, " Kastamonu’da butik olarak her türlü tarım yapılıyor. Arıcılık, büyük olarak değil ama butik olarak yapılıyor. Hayvancılık, hububat, pancar, kendir, sarımsağımız var iddialıyız ancak bazı konularda sıkıntılar yaşıyoruz. Çiftçilere destek verilmesi konusunda son zamanlarda bu biraz düzeltildi ama tarımsal işletmeler programlanıp, işletmenin üretme bütçesi oluşturulup, örneğin kaç tane hayvan var, diyelim 20 tane hayvan var. 10 dönüm tarlam var, şu kadar ekipmanım var. Bununla ne kadar kar edeceksin, ne kadar gider elde edeceksin, bu bakımdan tarımsal işletmelerin tek tek bütçelerinin oluşturulması gerekiyor. Bütçe hesaplamalarında mesela bazı ürünlere zam geldi. Gübreye zam geldi, bunun devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Süt fiyatları düşmüşse, bunun desteklenmesi gerekir. Bunların daha da somutlaştırılmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Devletimiz tarafından çiftçinin kendi haline bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Pandemi de gördük, tarımsal üretiminde bir silah üretimi kadar stratejik olduğunu gördük. Silah üreten bir işletme nasıl kendi haline bırakılmıyorsa, tarımsal üretim yapan işletmelerde kendi haline bırakılmaması gerekiyor. Mutlaka devletin gözetiminde gerekli destekler sağlanarak koordinesinin yapılması lazım.

Kırsal alanda özellikle Kastamonu’da insanlarımızı tutamıyoruz. Özellikle evlilik yaşına gelen gençlerin evlenememe sebebi vardı. Bu konuyla ilgili belirli bir potansiyelin üzerinde tarımsal işletmesi olan 100 hayvan besleyen ya da 150 dönüm arazisi olup burayı eken çiftçilerin, bağkurlarının devlet tarafından karşılanması gibi bir takım desteklerle gençlerinde kırsalda tutabiliriz." dedi.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum