Cumhuriyet'in Kastamonu'daki yaşayan çınarı: 'Fatma Ana...';

Cumhuriyet'in Kastamonu'daki yaşayan çınarı: 'Fatma Ana...'

100’üncü yılını gururla kutladığımız Türkiye Cumhuriyetimiz kurulduğunda 7 yaşında olan ve Atatürk'ü hiç görmese de annesinden dinleyen, sevgisini, saygısını tüm iliklerinde yaşayan 107 yaşındaki Kastamonulu Fatma Kaynak, Açıksöz Gazetesi'ne konuştu. Kastamonu'nun bağrında yetişen ve Cumhuriyet'in koca çınarı olan Fatma Ana, Cumhuriyet'in kurulduğu o yılları gözleri yaşla dolarak anlattı....

Kastamonu Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz, 107 yaşındaki Cumhuriyet'in şahidi Fatma Kaynak'ı evinde ziyaret etti. Yılmaz, ziyarette Türk Bayrağı hediye ederek, pasta götürdü. Fatma Kaynak ziyaretten duyduğu memnuniyeti; "Adımlarınıza nurlar yağsın, çok yaşayın Allah size benim gibi uzun ömürler versin" ifadeleriyle dile getirdi.

KAYNAK; "O DÖNEMKİ TÜM MUTLULUĞUMUZU, SEVİNCİMİZİ, CUMHURİYETE BORÇLUYUZ"

Kastamonu'da yaşayan ve 107 yaşında olan Fatma Kaynak Cumhuriyet ilan edildiğinde 107 yaşındaydı. 1916 doğumlu olan Kaynak, Cumhuriyet'in kurulduğu yıllara şahitlik ederek, ilk kutlamalardan beri Cumhuriyet Bayramlarını severek ve aynı coşkuyu hissederek kutluyor. Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ncü kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Fatma Kaynak o dönemde yapılan kutlamaları şöyle anlattı; "Cumhuriyet Bayramı yapılırdı o dönemlerde. Giderdik kutlardık. Hanönü'ne giderdik, oralarda kutlardık. Okul çocuklarını toplarlardı. Birini ata bindirirlerdi. Birimizin eline balta verirlerdi, sırtımıza odun verirlerdi, yürüyüş yaptırırlardı. Toplanırdık hep bir arya şarkı söylerdik. En birinci Çakır köyü derlerdi. Bizim köy hep birinci olurdu. Bize de sırtımıza kağıt yazarlardı kafamıza da sarık sararlardı. Ayrı ayrı, sıra sıra yürüyüş yaptırırlardı. Okuma okurduk. Yaşasın Cumhuriyet" derdik. Eskiden şarkı, şiir okurduk da ama aklımda çok kalmadı, yaşlılık. Yaşlıyım artık unuttum. Ben yaşlandım gayrı. Mutluyduk neşeliydik. Bayramlar yapardık okullardayken. Şimdi o eski bayramlar yok. O dönemki tüm mutluluğumuzu, sevincimizi, Cumhuriyete borçluyuz."

"ANAMLA KARŞILIKLI AĞLAŞTIK"

Atatürk'ü hiç görmediğini ama büyüklerinden sıkça ismini duyduğunu ve çok sevdiğini dile getiren Fatma Ana; "Ben çocuktum o zamanlarda. Ama büyüklerim hep konuşurlardı Atatürk'ü. Ben de onlardan dinliyordum. Anam bir gün ağlıyordu. Yanına gittim; 'Ana hayrola, gavurlar öldü diye mi ağlıyorsun' dedim. Bana dedi ki; 'Yok kızım, Atatürk'e ağlıyorum. Atatürk ölmüş kızım' dedi. Karşılıklı ağlaştık. Allah Atatürk'ümüzden razı olsun. Onun sayesinde gezdik yürüdük. Korkmadık, gözetti bizleri. Atatürk bizleri gözetiyor diye, tarlaya da gittik, dağlara taşlara da gittik. Hiçbir şeyden korkmadık. Günlerimizin sefasını sürdük Atatürk sayesinde" dedi. 

FATMA ANA, UZUN ÖMÜR İÇİN BAL VE PANCAR DEDİ

107 yaşında olan Fatma Ana uzun ömrünün sebebini de Kastamonu'nun pancarı ile balına bağlıyor. Fatma Ana konuyla ilgili; "Anam bana pancar pişirirdi, pırasa çorbası pişirirdi, babamın balı çoktu, babam çok bal yedirirdi bizlere. Balın diriliğine duruyorum ben.  Allah'ıma çok şükür iyiyim. Yalnız kemik erimesi var bende. Ona da doktorların bakıyorlar" dedi.

YILMAZ; "BİR ASRI DEVİRMİŞ BİR İNSANI GÖRMEK TÜYLERİMİ DİKEN DİKEN ETTİ"

Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz konuşmasında şunları dile getirdi; "Cumhuriyet'in 100. yılını inşallah pazar günü kutlayacağız. Bugün Fatma nineyi, 107 yaşındaki bir Cumhuriyet anasını evinde ziyaret ettik. Onun elini öptük, ona uzun ömürler diledik. O dönemde yaşadıklarını bizlere anlattı. Duygulandık. Ama onun cesur yüreğini, güzel yüreğini ailesinden dinledik. Onun evinden kimse aç gitmezmiş, kim yoldan geçerse onu doyururmuş. Ben Fatma Nineyi, yaptığımız araştırmalarda Kastamonu'nun en yaşlı çınarı olduğunu gördük. Ona yaşlı da demek istemiyorum, sağlıklı yaş almış bir anne olarak görüyoruz. Kastamonu'nun yaşlıları çok zinde. Kastamonu'da yaşayan tam bir Cumhuriyet insanı Fatma nine. İstiklal Savaşı'nda en çok şehit vermiş, tarihi şan ve şeref dolu bir kent Kastamonu. Bu kentin asırlık çınarı anasını da ben de 60 yaşında ziyaret etmekten büyük onur ve şeref duydum. Allah annemizden razı olsun. Ona Rabbim uzun ömürler versin. Güzel bir aileye de sahip. Bir Cumhuriyet kadını olarak Fatma Ana, Atatürk'ün yaşamını yitirdiği döneme de şahit olmuş. Herkesin ağladığı o dönemde o da annesiyle birlikte göz yaşları dökmüş. Biz de ondan dinledik ondan bilgilendik. Cumhuriyetin 100'ncü yılını hep beraber kutlayacağız. Bir asrı devirmiş bir insanı görmek tüylerimi diken diken etti. Cumhuriyet'in kuruluşunu görmüş, Cumhuriyet kurulduğunda 7 yaşındaymış. Buna nasıl bir cümle kuracağımı bilmiyorum. 107 yaşındaki bir insanla ben ilk defa karşılaştım. Onu tanımak, onunla konuşmak, bambaşka bir his. Allah ona uzun ömürler versin. Yaşasın Cumhuriyet diyorum."

Yılmaz, konuşmasının ardından 1938 Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in Atatürk isimli şiirini okudu.

ÇOTUK; "FATMA ANA, CUMHURİYET BAYRAMLARINI AYNI İLK GÜNKÜ HEYECANLA İZLER"

Fatma Kaynak'ın damadı Ferhat Çotuk da Fatma Ana için şunları söyledi; "Fatma Ana, çok iyilik sever bir Cumhuriyet kadınıdır. Atatürk'ün zamanında doğmuş yetişmiş biri. Atatürk'ü görmemiş ama ismini çokça duymuş Cumhuriyet Bayramlarına daima katılmış, izlemiş seyretmiş, aynı heyecanı ilk günkü gibi iliklerinde hissetmiş biri. Cumhuriyetin ilk yıllarında okullarda bu heyecanı yaşamış biri.  Fatma ana çok iyilik severdir. Geleni geçeni doyurur, kimseyi aç yollamaz. Öyle bir insan. Hala da aynı doğrultuda gider.  Fatma ana bu seneye kadar daha önceki tüm bayram programlarında sanki o anları yaşıyor gibi aynı heyecanı yaşar. Aynı ilk günkü heyecanla izler. Biz onun kadar değiliz biz bilemeyiz tabi ama o görmüş yaşamış o zamanlarda. O yüzden onun duyduğu heyecan çok daha başka. Ve her 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yine ilk zamanlarda nasıl bri heyecan hissettiyse aynı heyecanı duyar. Onlar o dönemlere şahitlik ettikleri için bizden çok daha fazla yaşayıp bilirler. Fatma ana çok şanslı bir insan. Cumhuriyet döneminde doğmuş yetişmiş, o dönemlere şahitlik etmiş o yüzden çok şanslı biri. Fatma anaya ne mutlu, o günleri yaşamış cumhuriyet çocuğu olmuş. Pazar günü Cumhuriyet'in 100'ncü yılını kutlayacağız. Yaşından dolayı törene götüremeyeceğiz ama televizyonlardan coşkuyla izlettireceğiz inşallah.

KAYNAK;  "O ASIRLIK ÇINARIMIZ, ALLAH ÇOK DAHA UZUN ÖMÜRLER VERSİN İNŞALLAH"

Fatma Kaynak'ın gelini Cemile Kaynak; "Fatma Anne benim kayınvalidem. Beraber yaşıyoruz, 107 yaşında. Bu yaşına kadar yaşadı Allah'a çok şükür. Fatma Kaynak iyi bir insandır. Evde otururu, dolaşır, televizyon izler, tespih çeker namaz kılar, yemek az yer. Kayınvalidem çok şanslı biri. Cumhuriyet'imiz 100 yaşına giriyor, Fatma Ana da 107 yaşında. Cumhuriyetimizin kuruluşuna şahitlik etmiş o dönemleri görmüş biri o yüzden çok şanslı bir insandır Fatma Ana. ben ona hizmet etmekten çok mutlu oluyorum. O asırlık çınarımız, Allah çok daha uzun ömürler versin inşallah. Biz de ona en iyi şekilde bakmaya çalışıyoruz. Pazar günü Cumhuriyetimizin 100'ncü yılı kutlanacak, kendisini yaşı dolayısıyla götüremeyeceğiz ama televizyonlardan kutlamaları izleteceğiz, o heyecanı yaşamasına yardımcı olacağız inşallah" diye konuştu. (Nihan Kıran / ÖZEL HABER)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum