Yılbaşında bir zam daha bekleniyor;

Yılbaşında bir zam daha bekleniyor

Kastamonu’da geçtiğimiz gün ekmeğe 50 kuruşluk zam yapıldı. Böylece 2 TL’den satılan 220 gram ekmeğin fiyatı 2.50 TL’ye yükseldi....

Ekmeğe getirilen zamla ilgili açıklamalarda bulunan fırıncı esnafı; “Allah vatandaşa da sabır versin. Una zam yapmasınlar biz de ekmeğe zam getirmeyelim. Girdi maliyetleri çok arttı. Başka türlü bizi de kurtarmıyor” diyor. Fırıncı esnafı ekmeğe, yılbaşından sonra bir zammın daha geleceğini öngörüyor.

 

Döviz kuru, gıda hammaddeleri ve akaryakıt fiyatlarındaki sert artış sonrası, pek çok ürüne art arda zamlar geliyor. Gelen zamlarla birlikte beli bükülen vatandaş, zamlarla nasıl başa çıkacağını düşünüyor. Kastamonu’da ekmek fiyatına geçtiğimiz gün 50 kuruşluk zam getirildi. Zamla birlikte 220 gramlık ekmeğin fiyatı 2.50 TL’ye yükseldi. Her ne kadar vatandaş bu durumdan mustarip olsa da esnaf da sıkıntıdan başını kaldıramıyor.

Fırıncı esnafı, ekmeğe zam yapmak istemediklerini ancak girdi maliyetlerine getirilen zamlarla, ekmeğin fiyatını yükseltmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Esnaf; “Allah vatandaşa da sabır versin. Ekmeğe zam gelsin istemiyoruz ama o zaman una da zam gelmesin. Una zam getirmesinler biz de ekmeğe zam yapmayalım. Girdi maliyetleri çok arttı. Başka türlü bizi de kurtarmıyor” diyor. Fırıncı esnafları ekmeğe yılbaşından sonra bir zammın daha geleceğini ifade ediyor.

“SON ZAM MALİYETİ DE KARŞILAMIYOR”

Ekmek zammıyla ilgili düşüncelerini aktaran 11 yıllık fırıncı esnafı Sinanoğlu Kardeşler İnebolu Ekmek Fırını’nın sahibi Muhittin Sinanoğlu; “Ekmeğe 50 kuruş zam getirdik, ama bu zam maliyeti bile karşılamıyor. Büyük sıkıntı yaşıyoruz ister istemez. Şuan için karşılamıyor. Una yüzde 100 zam geldi. Çuval alımında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Günlük un oranına bakarsanız çuval bazında 25-30 lira hala zarar çekiyoruz. Sadece unla oluşmuyor bu ekmek. Diğer girdi maliyetlerinden odun mesela aynı şekilde zam geldi, tonu bin lira. Yılbaşından sonra sigortaların ne olacağı belli değil. Simitte de aynı durum. 400 liraya aldığımız susam şimdi 900 lira. İşçi maliyetleri desen o da ayrı. Esnaf şuanda sıkıntılı” diye konuştu.

“ALLAH VATANDAŞA DA SABIR VERSİN”

Vatandaşın da durumunun zor olduğunu ifade eden Sinanoğlu, şöyle konuştu; “Vatandaşa da Allah sabır versin. Yapacak bir şey yok, gerçekten zor bir durum. Sektör olarak sıkıntılar çekiyoruz. Vatandaş için de ekmeğin maliyeti yüksek mi, yüksek. Ona bakaraktan 70 liraya aldığımız 1 teneke yağ şuanda 120 lira, büyük sıkıntı var.”

“ZAMMA BİZ DE KARŞIYIZ”

Yılbaşından itibaren ekmeğe bir zam daha beklediklerini kaydeden Muhittin Sinanoğlu, şunları ifade etti; “Yılbaşından sonra bir zam daha bekliyoruz. Şuan ne kadarlık bir artış yaşanır onu kestirmek mümkün değil. Durum neyi gösterir, fiyatlarda geri çekim olacak mı bilemiyoruz. Ama büyük bir ihtimalle ekmeğe bir zam daha geleceğini düşünüyoruz. Asgari ücretin ne olacağı belli değil. Ekmek fiyatlarında bir artışa gittik ama yine kurtarmıyor. Zamma biz de karşıyız. Una zam gelmesin biz de ekmeğe zam koymayalım.”

“11 SENEDİR ESNAFIM AMA BU SENEKİ KADAR ZAM GÖRMEDİM”

Esnaf olarak büyük sıkıntılar çektiklerini ifade eden Sinanoğlu; “Asgari ücrete zam gelecek ne yapacağız? Allah vatandaşın da ecrini versin. Sadece ekmek değil, yağı şekeri vs. her şeye ayrı zam geliyor. Ben 11 yıllık esnafım burada bu seneki gibi bir zam görmedim” diye konuştu.

Kastamonu’da ekmeğe getirilen son zamla birlikte güncel ekmek fiyatları ise şöyle; 220 gram ekmek 2.50 TL, 440 gram ekmek 4 TL, 1 kilo köy ekmeği 11 TL.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum