“Yem fiyatı düşük olursa, et de düşük olur”;

“Yem fiyatı düşük olursa, et de düşük olur”

Tarım ve Orman Bakanı’nın duyurmuş olduğu ve Et ve Süt Kurumu’nun, koyun, kuzu ve toklu etlerde yapılan indirimi Kastamonu’daki kasaplar değerlendirdi....

Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Vahit Kirişci, Et ve Süt Kurumu'nda kuzu eti fiyatlarının yüzde 25 indirimli satılacağını duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu tarafından uygulamaya sokulan  indirimli kuzu koyun eti kampanyasına göre, gövde kuzu 129,75 liradan yüzde 25 indirimle 98 liraya, kuzu pirzola 181,50 liradan 137 liraya, kuzu gerdan 114,50 liradan 86 liraya satılacağı bildirilmişti. Yapılan bu indirim kampanyası hakkında Kastamonu’daki kasaplar konuştu. Kasaplardan İsmail Sarıyakup, Et ve Süt Kurumu’nun indirim kampanyasının Kastamonu’da Et ve Süt Kurumu şubesi olmadığı için indirimli fiyatların reyonlarına yansımadığını, etin indirimli olması için yem fiyatlarında düşüş olması gerektiğini söyledi.


“YEM FİYATLARI DÜŞECEK Kİ ET PİYASASI DÜŞSÜN”

22 yıldır kasaplık yapan İsmail Sarıyakup, et fiyatlarında indirimin söz konusu olabilmesi için yem fiyatlarında da indirimin olması gerektiğini ifade ettiği konuşmasında;  Et ve Süt Kurumu indirim yapmış ama Türkiye genelindeki et üzerinden mi indirim yapıldı? Çünkü dışarıdan da et aldığımız için o ette mi indirim yapılmış, bu önemli. Şu anda Kastamonu bazında dana kesimini karkas olarak 110 TL’den kesiyoruz. Kuzunun şu anda piyasası 110-120 TL civarlarındadır. Toklu kesmiyoruz, çünkü biz Kastamonu’da toklu et satamadığımızdan dolayı, genelde kuzu eti satılıyor. Besici geçen sene yemin çuvalını 120 TL’den alırken, şu anda 250 TL’den alıyor. Keşke yem fiyatlarında indirim olsa büyük ihtimalle ette de indirim olabilir. Ama şu anda yem, arpa ve siyez fiyatlarının hepsi yüksek düzeyde, yem fiyatları düşecek ki et piyasası düşsün. Şu anda Kastamonu’da böyle bir indirim söz konusu değil. Devletimiz bazen dışarıdan et alıyor da indirimler bu şekilde mi yansıdı , ama besicilerin aldığı yem fiyatları konusu var.  Besiciler ucuza yem alsın ki biz de ucuza et keselim. Besicilerin almış olduğu yem ucuzlasın ki bizim kestiğimiz ete yansısın, bu şekilde de fiyatlar müşteriye yansısın. Neden ben indirim yapmayayım. Günlük 20 kilogram et satacağıma indirim yaparız 100 kilogram satarım. Kastamonu’daki, besiciler mağdur durumda” diye konuştu” dedi.

ET VE SÜT KURUMU’NUN İNDİRİM KARARI KASTAMONU’DA ET REYONLARINA YANSIMADI

Et ve Süt Kurumu’nun kuzu, koyun ve toklu ette yapmış olduğu yüzde 25 oranındaki indirimin Kastamonu’da kasap reyonlarına yansımadığını belirterek; “Şu anda Kurban bayramında vatandaşların büyük çoğunluğu et kestiği için, müşterilerin büyük kısmının evinde yeteri kadar et var, bu nedenle pek fazla et alan kimse yok. Ama normalde vatandaşlar et alıyor, ama 1kilogram alacağına yarım kilogram alıyor, yarım kilo alacağına parasına göre 20 veya 50 TL’ye  alıyor. Dana kıymayı 145 liradan , kuşbaşını 155 liradan satıyor.  Fiyatlarımız bu şekilde, perakende şekilde neyse biz o fiyata satıyoruz. Et ve Süt Kurumu’nun almış olduğu karar, Kastamonu’da Et ve Süt Kurumu’nun herhangi bir şubesi olmadığı için alınan bu karar Kastamonu’da pek etkili olmadı ve vatandaşlar bu indirimden faydalanamayacak. Ucuz satsak ucuz alamıyoruz ki, gönül istiyor ki kıymayı 100 TL’den kuşbaşını 110 TL’den verelim. Ama işte olmuyor. Besici de ‘ Yem pahalı, çobana para veriyorum’ diyor.  Yemler, saman ve silaj  ucuzlamadıktan sonra et fiyatı düşmez” şeklinde konuştu.



 

“KURBAN BAYRAMI’NDA VATANDAŞLAR KURBAN KESTİĞİ İÇİN SATIŞLAR DÜŞTÜ”

Başka bir kasap dükkanında ise çalışanı Eren Çörekçioğlu, konuyla ilgili değerlendirmesinde; “İşler bu aralar geçen Kurban Bayramı dolayısıyla et ve tavuk satışında bayağı bir düşme var. İnsanların geçen seneye oranla alım gücü daha da düştü. Bu yıl da genel anlamda artan zamlar nedeniyle işler düşük olarak gider. Kurban Bayramı’nda hayvanını kesen kesti, bu nedenle satışlarımız şu an için düşüşe geçti. Ama 1-2 ay sonra düzelir.   Et ve Süt Kurumu’nun almış olduğu indirim kararı fiyatlarımıza yansımadı” diye konuştu. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum