
“El Sanatları Merkezi’ni desteklemek boynumuzun borcu”
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayın Daire Başkanı Kayhan İnan, Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nü ziyaret etti....
Ziyarette Eğitim Yayın Daire Başkanı Kayhan İnan’a, Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Eyvaz Acarca tarafından, El Sanatları Merkezi’nde verilen kurslar, yapılan faaliyetler ve üretilen ürünler hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. Konuyla ilgili açıkalmalarda bulunan İnan; “El Sanatları Merkezi’miz, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir role sahip. Burası önemli bir okul. Bu okulu desteklemek de bizlerin boynunun borcu. Kastamonu’da böyle bir El Sanatları Merkezi’ni ziyaret ettiğim için inanılmaz mutluyum” ifadelerine yer verdi.
İNAN; “EL SANATLARI
MERKEZİ, DEĞERLERİN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASINDA ÇOK ÖNEMLİ BİR ROL
ÜSTLENİYOR”
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayın Daire Başkanı Kayhan İnan, Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Ziyarette açıklamalarda bulunan Daire Başkanı Kayhan İnan; “Kastamonu El Sanatları Merkezi’mize ziyaret gerçekleştirdik. Buradaki usta öğretici arkadaşlarımızı, Müdürümüzü, burada çalışan arkadaşlarımızı ve yaptıkları çalışmaları yerinde görüp, nasıl daha fazla katma değer sunabiliriz bunu konuştuk. Tarım ve Orman Baknalığı Eğitim Yayın Dairesi olarak güzel bir gün geçirdik. El Sanatları Merkezi, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir role sahip. Bu kurumda 20 senenin üzerinde eski usta öğreticiler mevcut. Buranın sanayileşmesinde özellikel ahşap yapıda yetiştirmiş oldukları ustalardan bahsedince ben çok etkilendim. O yüzden buranın devam etmesini daha da gelişmesini daha farklı eğitimler ile daha yeni insanların yeni nesillerin bu kültürlerin aktarılması önemli bir nokta. Böylesine bir El Sanatları Merkezi’ni desteklemek de bizlerin boynunun borcu. Kastamonu’da El Sanatları Merkezini ziyaret ettiğim için inanılmaz mutluyum.Başta Müdürümüze, burada çalışan usta öğretici arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
ACARCA; “BAKANLIĞIMIZIN
DESTEĞİYLE BU HİZMETLERİ DAHA ETKİN VE VERİMLİ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ”
Kastamonu El Sanatları Merkezi Müdürü Eyvaz Acarca, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayın Daire Başkanı Kayhan İnan’ın ziyaretinden onur ve şeref duyduğnu belirterek başladığı konuşmasını şöylşe sürdürüdü; “Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak Daire Başkanımıza, müdürlüğümüz faaliyetlerini, yaptığımız iş ve işlemleri, açtığımız mesleki eğitim kurslarını ve ürettiğimiz ürünleri gösterme fırsatı bulduk. Başaknımızın yakın ilgi alaka ve desteklerini de gördük bunun için kendisine teşekkür ediyorum. Kastamonu olarak yaptığımız mesleki eğitim faaliyetleri, ürettiğimiz ürünler Kastamonu’ya katma değer sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın destekleriyle bu hizmetleri ve faaliyetleri daha etkin ve verimli bir şekilde sürdüreceğiz.”
TÜRKİYE’NİN İLK EL
SANATLARI EĞİTİM MERKEZİ
Türkiye’nin ilk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü olan Kastamonu El Sanatları Merekezi, Kastamonu’ya özgü 4 tarihi mimari yapıdan oluşuyor. Bu sayede şehri ziyarete gelenlerin Kastamonu tarihi, kültürü ve medeniyetini yansıtan bir alan olarak dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Adeta açık hava müzesi, fotoğraf ve film sütüdyosu niteliği kazanan kampüs, evlenecek çiftlerin mutlu günlerini ölümsüzleştirdikleri, üniversite öğrencilerinin mezuniyetlerini kutladıkları, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin de milli, tarihi, kültürel el sanatları geçmişini görecekleri yolculuk yapmaları için gelip gezecekleri, çeşitli televizyon kuruluşlarının çekim yaptıkları, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir merke
“PEK ÇOK İLDE
KURUMLARIN MOBİLYALARI, BU KURSLARDA YAPILDI”
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak 1965 yılında o tarihlerde ilgi görmeyen kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları alanında Devletin tek El Sanatları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak Kastamonu’da kurulan Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü ürettikleri ürünlerle dikkat çekmeye devam ediyor. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde de kaymakamlık e valiliklerin makam odalarında bulunan mobilyaların üretiminin yapıldığı Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi, adını tüm Türkiye’de kalitesiyle duyurmayı sürdürüyor. Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafındna konuyla iglili yapılan açıklamada; “El Sanatları Araştırma Enstitüsü görevini 2011 yılına kadar başarıyla devam ettiren Kurumumuzun adı 2011 yılında Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak değiştirild.Kastamonu’da, şehrin girişi ve çıkışında 5 kilometre mesafeyle inşa edilmiş olan iki ayrı yerleşkede hizmet veren Müdürlüğümüzde tam donanımlı Ağaç İşleme Mobilya Atölyesi, Kilim Ve Yöresel Bez Dokuma Atölyesi, Geleneksel El Nakışları Atölyesi bulunuyor. Bunun yanında ayrıcaYöresel Taş Baskı Atölyelerinde; Geleneksel Düz Kirkitli Dokuma, Mekikli Dokuma, Ahşap Boyama Vernikleme, Ahşap Kakma, Geleneksel El Nakışları, Yöresel Kilim Dokuma, Tokat Tahta Baskı, Mobilya Döşeme Dikim, Mobilya Döşeme Kesim, Maraş Kilimi Dokuma, Kastamonu Çarşaf Bağı, Ahşap Hediyelik Eşya Yapımı, Ahşap Doğrama, Ahşap Mobilya İmalatçısı, Ahşap Oymacılığı gibi 40’ın üzerinde mesleki eğitim kurs düzenleniuyor. Kastamonu’nun kırsal bir il olması, düşük gelirli ailelerin çok olması, özellikle köyden kente göç eden insanlarımızın gelir getirici bir mesleği nitelikli ve kalifiye olarak öğrenmesi, Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Projesi’nin Müdürlüğümüz tarafından uygulanmasının en güzel örneğidir. Müdürlüğümüzce verdiğimiz Mesleki Eğitim Kursları ile birlikte atölyelerimizde ahşap oymacılığı ürünleri, makam odaları takımları, modern ve klasik her türlü mobilya ve dekorasyon ürünleri, halı, kilim, taş baskı, bez dokuma yani Kastamonu’da yaşayarak gelen her türlü el sanatları ürününü üretmekteyiz. Örnek vermek gerekirse Kastamonu Valiliği’mizin bütün makam odaları takımları, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü’nün ve diğer kamu kurumlarının ve vatandaşlarımızın her türlü siparişi üretilerek, yöresel el sanatları satış merkezimizde satılmaktadır. Keçiören Belediyesi ve Estergon Kalesi’ndeki tüm ahşap mobilya ve dekorasyon ürünleri, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin tüm ahşap, mobilya ve dekorasyon ürünleri, Çankırı Valiliği ve Karabük Valiliği’nin makam odaları, Edirne Enez İlçesi Kaymakamlık Makam Odası, Antalya, Muğla, İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Ankara gibi turizmin önde gelen illerine, camilerin mihrap, minber, vaaz kürsüsü gibi ahşap ürünleri de Müdürlüğümüzde üretilerek ilimiz ve çevre illerine satışı yapılarak, 2021 yılı itibariyle 497 bin 14 TL döner sermaye geliri elde edilmiştir” denildi.
“MÜDÜRLÜĞÜMÜZ,
MOBİLYA VE DEKORASYON SEKTÖRÜNÜN 1965 YILINDAN BERİ LOKOMOTİFİDİR”
Kastamonu El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün verdiği kurs eitimlerinin yanı sıra, ürettiği ürünlerle Kastamonu ekonomisine de katkıda bulunulduğuna dikkat çekilerek; “Kastamonu ahşabın başkentidir ve Müdürlüğümüz ahşap oymacılığı, ahşap süslemeciliği, ahşap işlemeciliği mobilya ve dekorasyon sektörünün 1965 yılından beri lokomotifidir. Bugün sanayide çalışan ahşap ustalarının tamamına yakını El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzün ahilik, gelenek ve kültürüne uygun olarak çekirdekten yetiştirdiği mezun kursiyerlerimizdendir. Ayrıca El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz Kastamonu’daki Ticaret Borsası, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kastamonu Üniversitesi (Teknokent Genel Müdürlüğü), Milli Eğitim İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Kastamonu Belediyesi ve Sivil Toplum kuruluşlarının el sanatları alanındaki istihdam amaçlı projelerinin uygulanmasında proje ortağıdır. Müdürlüğümüz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Endüstriyel Orman Ürünleri için Ortak Kullanım İşleme Tesisi Projesinin (KASWOOD) proje yönetim kurumu üyesidir ve Kastamonu için iyi bir istihdam ve ekonomik katkı oluşturan büyük bir kamu özel sektör işbirliği koordinasyonundaki yatırım projesidir. Diğer taraftan kamu hizmeti süreci içerisinde AB projelerini, ulusal ajans ve merkezi finans ihale birimi Lenardo Da Vinci projeleri uygulanmıştır” denildi.
AZERBAYCAN EL
SANATLARI EĞİTİM MERKEZİ’NİN MALZEMELERİ KASTAMONU’DAN GİTTİ
Müdürlükten yapılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; “Cumhurbaşkanımızın ve Bakanımızın talimatları ile ‘2 Devlet Tek Millet’ anlayışı kapsamında, kardeş Azerbaycan’ımıza Müdürlüğümüz kendi bünyesinden alet, makine, teçhizat götürmek suretiyle Azerbaycan’da El Sanatları Eğitim Merkezi kurmuş, çalışır vaziyette teslim etmiş, el sanatları alanındaki her türlü eğitim taleplerini de karşılamayı Bakanımızın talimatıyla Devletimiz adına taahhüt etmiştir. Ülkemizi ve Bakanlığımızı Azerbaycan’da bir el sanatları eğitim merkezi kurarak temsil etmenin onuru Devletimize aittir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.