“Marketlere sınırlama getirilmeli”;

“Marketlere sınırlama getirilmeli”

2022-2023 eğitim-öğretim yılı öncesinde velilere sağlıklı ve kaliteli ürünlerin tercih edilmesi uyarısında bulunan kırtasiyeler, kırtasiye malzemelerinin kırtasiyelerden alınması gerektiğini vurguladı. Kastamonu’daki kırtasiyeciler, marketlerde kırtasiye malzemelerinin satılmasını;“Öyleyse biz bu dükkanları kapatalım, fotokopi makinalarını da verelim, onlar da kapının önüne fotokopi makinalarını kursunlar, onlar kırtasiyecilik yapsınlar. Kırtasiye esnafı canlı olmak zorunda ise, buna bir sınırlandırma getirilmesi lazım” sözleriyle eleştirdi....

Kastamonu’da 2023 eğitim ve öğretim yılı öncesinde öğrencileri okul heyecanı, aileleri ise çocuklarının ihtiyaçlarının karşılama telaşı sardı. Hayat pahalılığının da getirdiği sıkıntıyla veliler, daha ucuz olan ürünlere yöneliyor. Ancak kırtasiyeciler, bu konuda velileri uyarıyor. Kırtasiyeciler, kırtasiye malzemelerini marketlerden değil, kırtasiyelerden alınması gerektiğine vurgu yapıyor.


COŞKUN; “ŞİKAYETLERİMİZ DİKKATE ALINMIYOR”

Sektörde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken İşler Kırtasiye’nin sahibi Zafer Coşkun; “Bu sektöre ait kırtasiye malzemelerinin zincir marketler yoluyla satılması konusunda şikayetçiyiz. Bunu defalarca CİMER yoluyla, Ticaret Bakanlığı’na yazdığımız halde hiçbir sonuç alamadık. Zincir marketler, bizim sattığımız ürünleri, bizim aldığımızın çok altında satıyorlar. Bunlara AVM’lerde dahil, ucuzluk pazarları da dahil. Bir de Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sene yaptığı bir politika var, ders kitaplarını zaten ücretsiz veriyor. Biz ders kitapları satmıyoruz, ayrıca bu sene test kitaplarını da ücretsiz olarak vereceğini söylüyor. Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) aracılığıyla çeşitli alternatifler sunuldu. Ancak ne bizi dinliyorlar ne de TÜKİD’i. Bence Cumhurbaşkanımız bu konuda yanlış yönlendiriliyor. Çünkü; Sahadan alınanlar Cumhurbaşkanına yanlış iletiliyor. Bu konuda sıkıntılarımız var ve bunlara çözüm bulunmasını istiyoruz. Velilere tavsiyemiz şu: Bizim sattığımız ürünlerde kalite belgesi var, çocukların sağlığına zararlı hiç bir şey satmıyoruz. Ama ucuzluk pazarlarında, zincir marketlerde sürekli ticaret gözüyle bakıyorlar. Biz öğrenci ve öğretmenlerle sürekli muatabıkız, ticari gözle bakamayız. Biz burada bozuk bir mal sattığımız zaman öğretmenler bize hesap sorar. Zincir marketler 15 gün satış yaparsa 16’ncı gün git, ‘Şu var mı?’ dediğinde bulamazlar. Biz ekmeğimizi buradan yiyoruz, çalışanlarımız var. Yani bunlara çözüm bulunmasını istiyoruz sektör olarak. Fiyat geçişleri özellikle kağıt ürünlerinde 3 katına çıktı. Diğer kırtasiye ürünlerinde de hemen hemen yüzde yüze yakın fiyat artışı oldu ama bu her sektör için geçerli olan bir şey” dedi.

“DÜKKANI KAPATALIM, KIRTASİYECİLİĞİ ZİNCİR MARKETLER VE AVM'LER YAPSIN”

Zincir marketlerin kırtasiye malzemesi satması konusunda eleştirilerde bulunan, 32 senedir kırtasiyecilik yapan Murat Filiz; “Kırtasiye, kırtasiye ürünleri satmalı, kasap et satmalı, manav sebze-meyve satmalı. Genel anlamda sektörlerde ilginç değişimler var. AVM'lerde beyaz eşya var, kırtasiye malzemeleri var. O zaman biz bu dükkanları kapatalım, fotokopi makinalarını da verelim, onlar da kapının önüne fotokopi makinalarını kursunlar, onlar kırtasiyecilik yapsınlar. Kırtasiye esnafı canlı olmak zorunda ise, buna bir sınırlandırma getirilmesi lazım” dedi.

FİLİZ; “GEÇEN SENEYE GÖRE FİYATLARDA YÜZDE 40 ARTIŞ VAR”

Kırtasiyeci Murat Filiz, koronavirüs sonrası sektör olarak büyük bir beklenti içinde olduklarını dile getirerek fiyatlaral ilgili şu değerlendirmelerde bulundu;  “Bütün kırtasiyeciler olarak fiyatlar konusunda bazı markalarda şikayetimiz var. Ben öncelikle bütün öğretmen arkadaşlara teşekkür ediyorum, bu sene bir marka belirtmediler. Velilere de bütçesini sarsmadan uygun bir şekilde, uygun bir fiyat konusunda elimizden geldiğince  yardımcı olmaya çalışıyoruz. Fiyatlar anlamında baktığımız zaman, bu sene geçen seneye göre tüm sektörleri ele aldığımızda pahalı değil. Bazı ürünler yurt dışından geldiğinden ve gelmeyen ürünler olduğundan ve üretim olmadığı için için fiyat artışları oluyor. Bu sene ile geçen seneyi kıyasladığımız zaman fiyatlar yüzde 40 oranında daha fazla. Bu fiyatlar bizlere de velilere de yansıyor. Biz burada personel çalıştırmadığımız için, kira anlamında da eski kırtasiye esnafı olduğumuz için fiyatlar anlamında ortalama bir denge sağlayabiliyoruz. Ama diğer kırtasiye esnafı arkadaşlarımız, onlarca personel çalıştığı için ve kiraları da yüksek olduğu için kendi fiyatlarımız ile onların fiyatlarını kıyaslayamayız. Gelen müşterilere, bütçelerine göre tavsiye vermek zorundayız. Biz yıllardan beri kaynak kitap satıyorduk, bu sene kaynak kitap işine girmedik. Çünkü, sektörde çok yayınevi olduğu için, kaynak kitapları tercihe göre talep edildiği için bu sene kaynak kitap satmayı düşünmüyoruz. Velilere de tavsiyemiz, okul tarafından verilen listedeki ürünlerin fiyat araştırmalarını yaparak alışveriş yapmalarıdır.”

SALCIOĞLU; “120 TL GERÇEKTEN BİR KAYNAK KİTAP İÇİN ÇOK FAZLA”

Kırtasiyeye YKS için kitap almaya gelen öğrenci Serkan Salcıoğlu; “YKS'de bu sene mezuna kaldım. Geçen seneye göre kaynak kitap fiyatlarına yapılan zamçok büyük değil. Ancak birden fazla kitap aldığında pahalı bir masrafa giriyorum. Örnek vermek gerekirse geçen yılın sonunda bir kitabı 100 TL'ye almıştım, şimdi aynı kitaba 20 lira fark gelmiş, 120 TL dediler. Şimdi 20 lira fark bir yıl için fazla olabilir, ama günümüzde de 20 TL'nin bir değeri kalmadığı için 120 TL'yi  insanlar insanlar bir kitap için ucuz olarak görebiliyor. Genel olarak bakacak olursak 120 TL gerçekten bir kaynak kitap için çok fazla. Bu dediğim fiyat sadece matematik kitabı için, ben kaynak olarak fizik, kimya kitaplarını aldığım zaman genel olarak çok fazla ve pahalı bir fiyat ortada var. Kitaplar, kalınlık ve bilinmişliğine göre fiyatları artıyor. Onun dışında, daha da tanınmayan kaynak kitapları daha ucuz oluyor. Bu sene benim ilk mezuna kaldığım yıl. Dershaneye kayıt yaptırdım.Bu sene geçen seneye göre daha tecrübeli olarak sınava hazırlanacağım. Geçen yıla göre çok zorlanacağımı düşümüyorum. Ama yine  de tedbiri elden bırakmamak gerekiyor” diye konuştu. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum