Kastamonu’dan organ bağışı farkındalığı;

Kastamonu’dan organ bağışı farkındalığı

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası Organ Bağışı Haftası olarak kutlanıyor.Binlerce hastanın umudu olan organ bağışı, Türkiye’de son yıllarda giderek artıyor. Türkiye’de 2022’nin başında bu yana 4 bin 322 organ nakli yapıldı. 20 bin kadar hasta ise organ nakli bekliyor.Açıksöz TV ve CNG haber ekip olarak hem Organ Bağışı Haftası’na dikkat çekmek hem de vatandaşları bu konu neler düşündüğünü sorduk. Detaylar haberimizde......


"BİR İNSANA UMUT OLMAK ÇOK GÜZEL BİR ŞEY"


Sağlık çalışanlarından olan Elif Karavidallı; “Ben zaten kendim, organlarımı bağışladım. Çalıştığım hastanede organ bağışı birimi var, organlarını bağışlamak isteyen vatandaşlar, o birime gidip başvurabiliyorlar. Zaten orada organ bağışı ile ilgilenen bir hemşire var. Hemşire size bir form doldurtuyor, daha sonra ise size bir kart veriyor. Ben bütün organlarımın bağışlanmasını istedim. Öldükten hemen sonra organlarınızı almıyorlar. Bunun da prosedürleri var.  Organlarını bağışlamak isteyen herkes bağışlasın, hiç tereddütte bulunmasınlar. Bir insana umut olmak çok güzel bir şey. Ben sağlıkçı olduğum için, ve durumun içerisinde olduğum için organ bağışı yapmak doğru diye düşündüm. Belki benim sayemde bir çocuk, bir genç , evini geçindiren bir adam kurtulacak . Bu nedenlerle bağış yapmayı düşündüm” ifadelerine yer verdi.

"İNSANLARA YARDIM ETMEK ALLAH KATINDA ÇOK SEVAP"


Organ bağışında  herkesin bulunması gerektiğine vurgu yapan İbrahim Tepe; “Bir insanı yaşatmak, tüm insanlığı yaşatmak kadar Cenab-ı Allah sevap sayıyor. Bu gün organa ihtiyaç duyan bir insanın başına bir şey geliyorsa, yarın  da bizlerin başına bir  şey geliyor. Organ bağışı her şeyden önce sevap, insanlara yardım etmek Allah katında çok sevap. Çoluk çocuğuma vasiyet ederim. Kime lazım olursa yardımcı olun derim. Bu her şeyden önce bir insanlık görevidir. Biz Kastamonulular her zaman yaptığımız insanlığı, iyiliği nasıl ki Kurtuluş Savaşı’nda en fazla şehidi biz vermişiz, en fazla bağışı da biz yapalım ki organa ihtiyaç duyan insanlar faydalansın” dedi.

"BELKİ BİRİSİ BİZE UMUT OLACAK, BELKİ BİZLER AYNI ŞEKİLDE BAŞKA BİRİSİNE UMUT OLACAĞIZ"


Organlarının bağışlanması noktasında vasiyet edeceğini söyleyen Gülçin Çölgeçen; “Bence herkes organ bağışında bulunmalı. Ben ileride organlarımın bağışlanması yönünde vasiyet vereceğim. Herkesin başına her an her şey gelebilir. Bilemiyoruz.  Belki şu an çok iyiyiz, ama belki birazdan karşıya geçerken başımıza bir şey gelecek, belki birisi bize umut olacak, belki bizler aynı şekilde başka birisine umut olacağız. Bu nedenle bence herkes organ bağışında bulunmalı ve yapsınlar” şeklinde konuştu.

" BAŞIMIZA NE  GELECEĞİNİ KİMSE HİÇBİR ZAMAN BİLEMEZ"


Organ nakline her an ihtiyacımızın olabileceğine vurgu yapan Merve Korkaroğlu; “Ben kesinlikle organ bağışı yapılası taraftarıyım.  Şu anda organ bağışı bekleyen ailem,  hasta yakınım yok, olmasını da istemem.  Başımıza ne  geleceğini kimse hiçbir zaman bilemez. Kesinlikle bağış verilmesini isterim. Ben de bir şey olduğunda aileme de hep söylerim, benim organlarım bir başkasının hayatını kurtaracaksa neden olmasın“ dedi.

Bir insana umut olacak organların çürüyüp gitmemesi gerektiğini dile getiren Fatma Çakıroğlu; “Organ bağışı yapılsın, insanlarımız da duyarlı olsun. Bir insanı yaşatmak bence çok güzel bir şey. Zaten öldükten sonra organlarımız çürüyeceğine göre, organ bağışı yapmak ve bir insanı yaşatmak çok güzel bir şey. Herkesi organ bağışında bulunmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’DE DÜNYALARCA KİŞİ ORGAN BEKLİYOR"

LÖSEV Kastamonu Şubesi Başkanı Şevket Yılmaz; “Organ bağışı çok güzel bir olay. Türkiye’de dünyalarca kişi organ bekliyor. Bir organ bağışlamak, bir insana hayat vermek çok güzel bir şey. Bir organ bağışı 5 cana hayat veriyor.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum