Zarfa sığdırmak zor olacak!;

Zarfa sığdırmak zor olacak!

GAZETE KADAR OY PUSULASI...

Seçim pusulasının boyu 50 cm eni 30 cm olacak. 36 parti liste verseydi pusulayı Türkiye’de hiçbir matbaa basamayacaktı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs’ta yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerine 36 siyasi partinin katılma yeterliliğine sahip olduğunu belirledi ancak bunlardan 26’sı milletvekili geçici aday listelerini sundu. Milletvekili geçici aday listesi veren 26 partiden 13’ü seçime tek başına, 13’ü ise ‘ittifak’ adı altında girecek.

Partilerin sundukları geçici aday listelerini incelemeye başlayan YSK’da pusula sancısı yaşanıyor. “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ile “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifak seçime girecek. AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor. İttifaka mensup dört parti, kendi logosuyla seçime girecek.

Ancak Cumhur İttifakı’na destek veren DSP ve HÜDA PAR’ın adayları, seçimde AK Parti listelerinde yer aldı. Bu iki parti oy pusulasında bulunmayacak. Millet İttifakı’nı, CHP, İyi Parti, SP, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti oluşturdu. Bu ittifak içindeki dört parti, CHP listelerinde yer alma kararı aldı. Bu tablonun ardından, Millet İttifakı içinde yalnızca CHP ve İyi Partinin logoları yer alıyor.

BİN KİŞİLİK OY PUSULASI

Listeleri alan YSK incelemelerine başladı. Partilerin eksiğini cuma gününe kadar tamamlaması gerekiyor. Sonra oy pusulalarına son şekil verilecek. Sıralamalar değişebilir. Cumhurbaşkanı seçimi için birleşik oy pusulalarının basımına yarın, milletvekili seçiminde kullanılacak oy pusulalarının basımına ise 19 Nisan’da başlanacak.

26 partinin eksiklerini tamamlayıp seçime girmesi hâlinde oy pusulasının boyu 50 santimetreyi bulacak. 98 milletvekili çıkaran İstanbul’da tam bir kargaşa yaşanacak. Pusulada, her partinin logosunun altında milletvekilleri adaylarının adı yer alacak. İstanbul 3. bölgede 36 milletvekili aday gösteren her partinin logosunun altında 36 isim yazacak. Bunların yanı sıra pusulada bağımsız adayların isimleri de yer alacak. Bu durumda da İstanbul 3. bölgede sadece siyasi partilerin adaylarının sayısı 936’yı buluyor. Bunlara bağımsız adaylar eklendiğinde ise bu sayı 1.000’i aşıyor. İstanbul’un diğer iki seçim çevresinde de benzer bir durum yaşanacak. İstanbul’dan sonra en fazla vekil çıkaran il ise Ankara. 36 milletvekili bulunan başkent, 1. bölgede 13 milletvekili çıkarıyor. Ankara’daki birleşik oy pusulasında 26 partinin 338 vekilinin ismi yer alacak. Bağımsız adaylarla bu sayının 400’ü bulması bekleniyor.

PUNTOLAR KÜÇÜLTÜLECEK

Bu seçimde ilk defa görme engelli seçmenler için pusulada ayrıca şablon da yer alacak. Pusula ne kadar büyükse şablonun büyüklüğü de o kadar olacak. Bu nedenle pusuladaki partilerin adlarının yer aldığı yazı puntosunun küçültülmesi gündeme gelebilecek. YSK, 36 partinin seçime girme yeterliliğini açıklamıştı. Eğer 36 parti listesini YSK’ya sunmuş olsaydı Türkiye’de bu büyüklükte pusulayı basacak matbaanın olmadığı da belirtildi. (Türkiye Gazetesi)

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum