‘Bir şeyleri daha iyi yapmayı hedefleyen herkese kapımız açık’;

‘Bir şeyleri daha iyi yapmayı hedefleyen herkese kapımız açık’

Kastamonu'daki ofisinde hayatlara dokunan ve insanlara yaşamlarına yön verme noktasında yardımcı olan Tekin, muhabirlerimize verdiği röportaj ile mesleğin inceliklerini anlattı....

Günlük koşuşturmacaların yanısıra, iş ve aile hayatındaki olumsuzlukların da neden olduğu yoğun stres ve problemlerin çözümü noktasındaki tıkanmışlık hissi, günümüz insanının yaşadığı en büyük handikaplardan… İşte tam da bu noktada profesyonel ‘yaşam koçları’ ve ‘danışmanlar’ devreye giriyor.

Dünya genelinde hızla yayılan koçluk ve danışmanlık müessesesi, ülkemizde de henüz yeni olmasına karşın son yıllarda büyük bir gelişim kaydetti. Bu konuda Kastamonu’da başarıyla hizmet veren isimlerden biri de gazetemiz köşe yazarlarından Profesyonel Koç ve Danışman Gamze Tekin…

Kastamonu'daki ofisinde hayatlara dokunan ve insanlara yaşamlarına yön verme noktasında yardımcı olan Tekin, muhabirlerimize verdiği röportaj ile mesleğin inceliklerini anlattı.

-Kendinizi ve hizmetlerinizi anlatabilir misiniz?

“Ben de birçok koç gibi kurumsal hayattan gelmeyim. Öyle ki bu meslek, eğitimin yanı sıra tecrübe olmadan olmuyor. Ben aslında pazarlama ve iktisat öğrenimi gördüm, sosyoloji okuyorum, ilaç sektöründe çalıştım. Eğitimler ve merak hep vardı hayatımda. Sosyal hayatın, özel hayatın ve profesyonel hayatın sorunlarını bizzat deneyimlediğim için, bir süre sonra bunu iş olarak yapmaya karar verdim. Şu an farklı illerde de şirket içi motivasyon ve etkin iletişim konularında seminerler veriyorum. Bireysel olarak verdiğim hizmet konuları şu an ilişki ve evlilik danışmanlığı, kariyer danışmanlığı ve kişisel danışmanlık ağırlıklı. Yani ofiste evliliklerde doğru iletişim, kendini tanıma ve geliştirme, hedefler ve çözümler üzerine çalışıyoruz. Online olarak da farklı illerde insanlara hizmet veriyorum, bu da çok keyifli. Ben ICF (Uluslararası Koçluk Derneği) onaylı bir koçum ve gizlilik esasına dayalı, tüm yasal prosedürlere uygun şekilde yapıyorum işimi. Bu bence çok kıymetli.”

-İnsanlar psikoloğa mı size mi geleceğine nasıl karar veriyor?

“Çok karıştırılıyor tabi. Bizler Koçluk eğitiminde bunun ayrımını yapıp yönlendirecek düzeyde Temel Psikoloji eğitimi gördük. Ben özellikle bu alana girmemeye ve direkt yönlendirmeye özen gösteriyorum. İnsanların yaraları, mental sağlığı benim alanım değil. Ben gelişim, hedefler ve tabi biraz da felsefi kısmıyla ilgileniyorum. Sorularla, çözümlerle, uygulamalarla ilerliyoruz. Mesela NLP Uygulayıcı olduğum için özellikle kişisel hedefler konusunda NLP’den faydalanıyorum. Onun dışında evlilikte çatışma ile gelen birinin aslında kariyerinden memnuniyetsizliği ortaya çıkıyor. Tüm hayatına farklı pencereden bakıyor ve gözden kaçırdığı birçok konu olduğunu görüyor.”


-NLP nedir?

“NLP insanların duyu, duygu, düşünme ve algılama süreçlerini daha kontrollü hale getirmeyi amaçlayan bir metot.”

-Peki neler değişiyor NLP ile?

“Sosyal fobi, düşük motivasyon, kötü anıların dönüştürülmesi gibi birçok konuda çalışıyoruz. Açılımı duyu-dil programlama yani duygu ve düşünceler dönüştürülüyor, haliyle konular geniş kapsamlı.

-Peki size gelenlere bir garanti veriyor musunuz? Başarı oranınızı nasıl ifade edebilirsiniz?

“Söylediğimiz şeylerin doğru algılandığına emin olamayız. Ben bu yola çıkarken pazarlamadan, iletişimden cebime çok şey doldurdum. Dolayısıyla kendime göre değil kişiye göre konuşuyorum. Karşımızdakini doğru okuyabilmek çok önemli. Seanslarım doğaçlama geçiyor. Her seansta tek hedef var, o da mutlaka her seferinde bir şeylerin değişmesi... Hiç 1 saat sürmez mesela. Bu yüzden henüz olumsuz bir geri bildirim almadım. İnsanlar olmak istedikleri kişi olamıyor, yaşamak istedikleri ilişkiyi yaşayamıyor, ihtiyaçları hep sahip olduklarından fazla. Her şey bakış açısı olduğuna göre ve potansiyel denilen şey sandığımız kadar kısıtlı olmadığına göre tabi ki ben değişim ve gelişim konusunda garanti verebilirim.”

-Kendinizi nasıl motive ediyorsunuz hayata karşı?

“Hep söylenir ya içsel motivasyon önemli diye. Bunu inkar etmiyorum ve içsel motivasyonumu sağlamaya çalışıyorum tabi ki. Ama dışsal motivasyon bence daha kıymetli. Çünkü onu da biz elde edebiliriz. Bu daha büyük başarı. Çünkü içsel motivasyonu da artırır. Ben dışsal motivasyon için çalışıyorum. İçsel kısmı konusunda zaten çoğumuz tamamız. Molalara, keyiflere zaten açığız.”

-Nasıl dışsal motivasyon sağlarız peki?

“Hayatta, işimizde ve ilişkilerimizde kaytarma yapmayarak tabi ki… Yeterliliklerimizi artırarak.”

-Son olarak size hangi yaş grubu danışanlar geliyor? Belli bir yaş grubuna mı hizmet veriyorsunuz?

“Bana konuşmayı bilen herkes gelebilir… Dediğim gibi ben sadece iletişim kurarak daha iyi hissetmeye ve hedefe ulaşmaya yönelik hizmet veriyorum. Konuşmayı bilen herkes kısmında şunu kastediyorum aslında; Birlikte bir sürü pencere açıyoruz. Buna bir yetişkin adayının da ihtiyacı var, bir öğrencinin de, bir girişimcinin de, bir çocuğun da, yalnızların da, evlilerin de... İkna olmaya hazır veya değil, sadece daha iyi halini görmek isteyen ve bir şeyleri daha iyi yapmayı hedefleyen herkese kapımız açık.” 

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum