Yakamızı bırakmayacak!;

Yakamızı bırakmayacak!

HAZİRAN BOYUNCA YAĞIŞ, AĞUSTOS VE EYLÜL’DE AŞIRI SICAK…...


Yağışlar nedeniyle yaz aylarında hava sıcaklıklarının nasıl olacağı merak ediliyor. Meteoroloji son hava durumu raporunu paylaşırken 7-11 Haziran tahminlerini de açıkladı. Öte yandan Dr. Okan Bozyurt'tan yaz aylarına ilişkin çarpıcı tahminler geldi. Bozyurt, haziran için 'serin ve yağışlı hava kütleleri yakamızı bırakmayacak gibi duruyor' derken ağustos ve eylül için 'son yılların en sıcağı olacak' dedi.

YouTube kanalından bir video paylaşan Dr. Okan Bozyurt, hava durumuna ilişkin dikkat çeken tahminlerde bulundu. Bozyurt, "Haziran ayının ilk günlerini geride bırakacağımız bu günlerde hava sıcaklıkları hala mevsim normallerinin bir hayli altında seyrediyor. Yağış değerleri de özellikle yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerinde mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyrediyor. Gerçekten uzun yıllardan beri böyle bir nisan, mayıs ve özellikle haziran ayına rastlamadım. Ancak 80'li yıllarda böyle olayların olduğunu hatırlıyorum. Uzun yıllardan beri bu kadar nemli bir ilkbahar ve ilkbahar sonuna rastlamadık." dedi.

"YAKAMIZI BIRAKMAYACAK GİBİ DURUYOR"

Bozyurt "Elimizdeki veriler temmuz ayının ilk haftasına kadar hatta kurban bayramını da içine alacak şekilde hava sıcaklıkları özellikle İç Ege, Göller Bölgesi, İç Anadolu, Karadenizin iç kesimleri ve doğu anadolu gibi karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde mevsim normallerinin altında, yağış değerleri de yine bu sözünü ettiğim bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşecek gibi duruyor. Temmuz ayının ilk haftasına kadarki olan süreçte. Yani haziran ayı boyunca bu soğuk ve ya da serin ve nemli hava kütleleri ya da serin ve yağışlı hava kütleleri bizim yakamızı bırakmayacak gibi duruyor." şeklinde konuştu.

"İKLİMDE ÇOK FAZLA BİR DEĞİŞKEN VAR"

Öte yandan Bozyurt, "Ben bir ulusal kanalda bir konuşma yapmıştım. Dedim ki elimde bazı istatistikler var, bazı yıllarda mesela nisan, mayıs ve özellikle mayıs ve haziran ayları bu kadar yağışlı geçiyorsa bir sonraki gelecek kış bol yağışlı olur demiştim. Çünkü bu istatistikler bunu gösteriyordu. Ama tabii bu böyle mi olacak kesinlikle hayır. Çünkü iklimde çok fazla bir değişken var. Şu anda bize böyle gibi görünebilir ama şartlar değişir, önümüzdeki sonbahar ve kış çok farklı şartlarla kendisini gösterebilir. Nasıl bilim adamları geçenlerde bir açıklama yaptı, süper el nino geliyor dediler. Ben verilere bakıyorum, evet şu anda el nino oluşumları gerçekleşiyor, bu oluşum temmuz ayında tamamlanacak gibi ve artık el nino'nun etkileri ağustos ayında dünyada hissedilmeye başlanacak. Peki el nino'dan sonra nasıl olacak? Ben Türkiye'yi ele aldığım zaman, mesela la nina yıllarıyla el nino yıllarını karşılaştırdığımda la nina yıllarında Türkiye'deki kışların genelde biraz daha soğuk ama yağış değerleri bakımından da biraz daha mevsim normallerinin altında olduğunu görüyoruz. Yani genelde kurak bir kış geçirdiğimizi görüyorum. Ama el nino yıllarında baktığımız zaman hava sıcaklıkları biraz daha mevsim normalleri veya biraz daha üzerinde, ama yağış değerlerine baktığımızda da yine mevsim normalleri ve biraz daha üzerinde olduğunu görüyoruz. Yani daha yağışlı kış mevsimlerinin olduğunu görüyoruz el nino yıllarında." ifadelerini kullandı.

"SÜPER EL NİNO BEKLEMİYORUM"

Devamında Bozyurt "Peki süper el nino olursa nasıl bir şey bizi bekler? Şu anda onu tasavvur etmek çok zor ama ben elimdeki verilere baktıkça şu anda ben süper el nino beklemiyorum. Normal bir el nino yılı bekliyorum. Ama tabii ki bu şartlar temmuz ayından sonra belirginleşmeye başlayacak."

"SON YILLARIN BELKİ EN SICAK AĞUSTOS VE EYLÜL AYINI YAŞAYABİLECEĞİZ"

"Hava sıcaklıkları temmuz ayına kadar mevsim normallerinin biraz altında seyredecek demiştim. Peki temmuz ayında nasıl olacak? Temmuz ayında artık hava sıcaklıkları yükselmeye başlayacak, ama bunun dışında şöyle bir şey var. İç kesimlerde temmuz ayında da zaman zaman kırk ikindi tarzı yağmurlar meydana gelebilir, yani konveksiyonel yağışlar meydana gelebilir. Ama asıl ısınmayı ben ağustos ayından itibaren bekliyorum. Ağustos ve eylül adeta bizi kavuracak. Dolayısıyla son yılların belki en sıcak ağustos ve eylül ayını yaşayabileceğiz diye de düşünüyorum." (Mynet)

ft: hava durumu

Kaynak: Mynet

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum