İşte o rakam!;

İşte o rakam!

SGK UZMANI ‘ASGARİ ÜCRET ZAMMI ŞUAN BELLİ’ DEDİ, RAKAM VERDİ...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere gelecek hafta toplanacak. Milyonları ilgilendiren toplantı öncesinde Ocak ayı asgari ücret zammını nokta atışı bilen SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan yeni tahmin geldi. Erdursun, "Asgari ücret zammı "şu anda belli" diyerek" iddialı yorumda bulundu. İşte kulislerde dolaşan zam oranları...

Özel sektörde çalışan doğrudan 7 milyonu, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren asgari ücrete ilişkin merak edilen tarih belli oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde 15 kişinin katılacağı ilk toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Toplantı öncesinde milyonlarca kişi asgari ücrete yapılacak zam oranını merak ediyor. Vatandaşlar, "Asgari ücret kaç TL olacak?" ve "Asgari ücrete yapılacak zam oranı ne?" gibi soruların yanıtlarını ararken, masadaki en iddialı rakam ortaya çıktı. Ocak ayı asgari ücret zammını nokta atışı bilen SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan yeni tahmin geldi.

6 AYLIK ENFLASYON KISTAS OLACAK

Asgari ücret belirlenirken memur ve emekli maaşlarında olduğu gibi enflasyon rakamları etkili oluyor. İşçi ve işveren temsilcileri sadece enflasyona değil geçim endeksine, piyasa koşullarına ve işverenler açısından rekabet şartlarını da göz önünde bulundurarak asgari ücret teklifi yapıyor. Burada 6 aylık enflasyon verisi önem kazanıyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde bu yıl aynı zamanda refah payı da etkili olacak. 5 aylık enflasyon yüzde 15.26 olarak hesaplandı. TÜİK 5 Temmuz'da mayıs ayı enflasyon rakamlarını duyuracak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı kesinleşecek. Beklentiler 6 aylık enflasyonun yüzde 20-25 bandında çıkacağı şeklinde. Enflasyon rakamının üstüne ise refah payı eklenecek.

HÜKÜMETTEN 500 DOLAR SİNYALİ

Asgari ücret için bu zamana kadar birçok rakam gündeme geldi. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 500 dolar bandına dikkat çekti. Ara zammın belirlenmesinde temmuzun ilk haftasında açıklanacak haziran ayı verileri ile ortaya çıkacak 6 aylık enflasyon belirleyici olacak.

KULİSLERDE ÖNE ÇIKAN ZAM ORANI

Konuyla ilgili katıldığı canlı yayında değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrete yapılacak zammı açıkladı. Sözcü TV'de konuşan Erdursun, "Asgari ücrete yapılacak zam oranı şu anda belli. Asgari ücreti 12 bin TL yapacaklar" dedi. Erdursun'un tahminine göre masadaki en güçlü zam oranı yüzde 40-45'lik oranlar.

MASADAKİ DİĞER ZAM ORANLARI

Asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa, bu tahmine göre halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret 10 bin 329 lira 80 kuruşa yükselecek. Eğer refah payı da eklenirse bu durumda artış yüzde 30 ya da 35'i bulabilecek.

Bugün 8.506 TL olan net asgari ücrete;

yüzde 30'luk bir artış olursa 11 bin 58 TL,

yüzde 35’lik bir artış olursa 11 bin 483 TL,

yüzde 40’lık bir artış olursa 11 bin 908 TL,

yüzde 45’lik bir artış olursa 12 bin 333 TL'ye yükselecek.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum