Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni bekleyen ‘BÜYÜK TEHLİKE’;

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni bekleyen ‘BÜYÜK TEHLİKE’

Bu ay içinde MHRS ve Poliklinik hizmeti veren 101 doktordan 10'unun daha gitmesiyle; Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ciddi bir uzman hekim sıkıntısı meydana gelecek....

Kastamonu’nun ‘Sağlık Üssü’ Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni büyük bir tehlike bekliyor. Hali hazırda yetersiz olan uzman hekim sayılarının üstüne; bir de Eylül ayında Tıp Fakültesi öğrencilerinin gelmesiyle birlikte birçok uzman, poliklinik hizmetini bırakıp derslere girmeye başlayacak ve randevu sisteminde ciddi sorunlar meydana gelecek.

Mevcut durumda; Nükleer Tıp, Nöroloji, Onkoloji, Patoloji, Göğüs Hastalıkları,  Acil, Mikrobiyoloji, Yoğun Bakım, Göz Kliniği’nde birçok doktorun görev süresi bitiyor ve önümüzdeki süreç için tehlike çanları çalıyor…

Hastanede görevli birçok uzman hekimin mecburi hizmet sebebiyle görev yapması ve birçoğunun da eşi durumundan dolayı gelmiş olması sebebiyle; hastanedeki doktor tayinlerinde de çoğu zaman iki doktor birden kaybediyor.

10 DOKTOR YOLCU…

Hastane bünyesinde görevli 145 uzman hekim görünse de; sadece 101’i MHRS ve Poliklinik hizmeti verebiliyor ve bunlardan 10 tanesi de bu ay içinde gidecek, bu sayı da 91’e düşecek…

NÜKLEER TIP VE NÖROLOJİ DE HEKİMLER YETERSİZ KALIYOR…

Hastanede Nükleer Tıp Kliniği bulunmasına rağmen Nükleer Tıp Uzmanının olmaması sevklere yol açarken, Plastik Cerrahi Uzmanı da yaklaşık bir ay önce gittiği için hastanede uzman bulunmuyor.

Nöroloji bölümünde görev yapan üç uzman hekim bulunuyor, birisi ise raporlu olduğu için iki uzman yetersiz kalıyor…

BİRİ GİDİYOR, İKİ KALIYOR…

Psikiyatri bölümünde ise hali hazırda üç uzman hekim görev yaparken, biri de eş durumundan tayin olacak ve doktor sayısı ikiye düşecek. Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde kayıtlı 900 hasta takip ediliyor, birisinin orada görevlendirilmesi durumunda ise hastanede büyük sıkıntılar meydana geliyor.

TEK ONKOLOG GİDİYOR!

Onkoloji bölümünde ise durum içler açısı… Kastamonu genelindeki tek onkolog, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yaparken, mecburi hizmeti bittiği için 15 gün içinde tayini gerçekleşecek ve ilimizde onkolog kalmayacak.

ÜÇ PATOLOJİ UZMANI KALDI

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyat sayıların üç katına çıkmasına rağmen; yakın zamanda eş durumundan tayin olan ve birinin de rapor alacağından dolayı sadece üç patoloji uzmanı kalacak ve sıkıntılar meydana gelecek.

GÖĞÜS HASTALIKLARINA TALEP YOĞUN, KADRO EKSİK

Diğer taraftan yaşlı nüfusun yoğun olduğu ilimizde en fazla ihtiyaç duyulan bölümlerden olan Göğüs Hastalıkları Bölümünde de sıkıntı büyük. Mevcut 4 Göğüs Hastalıkları Uzmanı bulunurken, bir tanesinin doğum izninde olması; ikisinin de poliklinik yapması sebebiyle; bölümde ciddi sorunlar yaşanıyor.

ACİLDE UZMAN EKSİKLİĞİ…

Günde yaklaşık 4 bin hastanın giriş yaptığı Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık 750-800 hasta Acil Servisten giriş yaparken, yeterli sayıda Acil Tıp Uzmanı ve Acil Pratisyen Hekimi olmaması sebebiyle de; hem doktorların yükü artıyor hem de yoğunluk…

BİYOKİMYA’DA BÜYÜK SIKINTI

Diğer taraftan yakın zamanda Mikrobiyoloji Uzmanlarından birinin hastaneden ayrılması sebebiyle; hastane bünyesinde sadece bir uzman kalırken; bu da önümüzdeki günlerde Biyokimya laboratuvarında ciddi sıkıntılara yol açacak.

GÖZ KLİNİĞİNDE DOKTORLAR GİDİYOR

Bir diğer en önemli sıkıntı ise Göz Polikliniğinde yaşanıyor… Hali hazırda 7 uzman hekimin görev yaptığı bölümde; bir uzman doğum izninde; bir tanesi eş durumu sebebiyle tayin oluyor, bir uzman da yan dal kazanması sebebiyle hastaneden ayrılıyor ve dört uzman hekim kalıyor…

Aynı zamanda 10 asistanın görev yaptığı göz kliğinde artan randevu talepleri değerlendirildiğinde; aktif çalışacak dört uzman kalması sebebiyle de önümüzdeki günlerde ciddi sıkıntılar yaşanabilir…

YOĞUN BAKIMDA ÇARE ‘TEK’

Bir diğer en önemli sıkıntı ise sevkler… Hali hazırda Yoğun Bakımdaki 36 yatak yetersiz kalırken, sevklerin birçoğu da bu sebepten yapılıyor. Hastanenin fiziki yapısı itibariyle genişleyememesi; Üniversite Hastanesinin bir an önce faaliyete geçirilmesini zaruri hale getiriyor.

50 yataklık bir yoğun bakım ünitesinin de projede yer aldığı üniversite hastanesinin faaliyete geçmesi durumunda, yoğun bakımdaki yoğunluk; bir nebze olsa azalacak ve sevkler de bu oranda seyreklik gösterecek.

EN BÜYÜK TEHLİKE…

Eylül ayında Tıp Fakültesi öğrencilerinin ilimize gelmesiyle birlikte; Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki uzmanların birçoğu derslere girmeye başlayacak. Mevcut görevlerinde poliklinik hizmeti veren uzmanların ders yükünün artmasıyla birlikte de eğer uzman takviyesi yapılmazsa; randevu sıkıntıları daha üst seviyeye çıkacak... (Burak Yumukoğlu/Özel Haber) 

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum