Kastamonu'nun örnek köyü: 'Burada sigara yok';

Kastamonu'nun örnek köyü: 'Burada sigara yok'

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Ortaöz köyü özelliğiyle dikkatleri üzerine topluyor. Köy girişinde gelenleri karşılayan tabelada 'Sigara içilmeyen Ortaöz Köyü'ne hoşgeldiniz' ifadeleri yer alıyor. Öte yandan köyde büyük Atatürk posterlerinin de asılı olmasıyla gurur veren Ortaöz Köyü, köyün eski eşyalarının sergilendiği köy müzesine sahip. Köy Muhtarı Mahmut Sezer konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Ortaöz köyü sigara içilmeyen, her tarafı Atatürk posterleriyle donatılmış bir köydür. Ortamı gördüğünüz zaman ne kadar sigaraya meyilli de olsanız bırakıyorsunuz" dedi....

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesine bağlı Ortaöz köyünde sigara içilmiyor. Köy girişinde bulunan 'Sigara içilmeyen Ortaöz Köyü'ne hoş geldiniz' tabelasıyla dikkat çeken Ortaöz Köyü, 15 senedir bu geleneği sürdürüyor. 15 sene devam eden bu gelenek öncesinde verilen mücadelenin nişanesi. Sigara içenlerin sigarayı bırakmalarını sağlayarak başlatılan mücadele sonucunda bu başarıyı elde eden ve sigara içilmeyen Ortaöz Köyü, ziyaretçilerini hayran bırakıyor.


"SİGARAYLA MÜCADELEMİZİN SONUCUNDA BU BAŞARIYA ULAŞTIK"

Taşköprü Ortaöz Köyü Muhtarı Mahmut Sezer, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; "15 senedir köyümüzde sigara içilmiyor. Ortaöz köyü sigara içilmeyen, her tarafı Atatürk posterleriyle donatılmış bir köydür. Köydeki, insanlarımızın sayesinde biz bu aşamaya geldik. Köyümüzde hiç kimse sigara kullanmıyor. Zaten ortamı gördüğünüz zaman ne kadar sigaraya meyilli de olsanız bırakıyorsunuz. Zaten bu, daha öncesinde kullanan ve beraber hareket etmemizle bıraktırmamız sonucunda gerçekleşti. Sigara kullananlara, sigarayı bıraktırarak ve mücadeleyi vererek bunu başardık" dedi.

 

"BURAYI HERKESİN GÖRMESİ LAZIM"

Öte yandan köyde Atatürk posterleri de hayranlık oluşturan bir başka konu. Ayrıca köyde çok eski eşyaların sergilendiği bir köy müzesi olduğunu da belirten Muhtar Sezer, konuşmasını şöyle sürdürdü;  "Köyün sakinlerinin eski eşyalarından oluşturulmuş bir müzesi bulunan köydür Ortaöz. Bu köy müzemiz yaklaşık 3-5 sene evvel kuruldu. Çok uzak değil. Köylülerimizin kullandığı çok eskiden kalan eşyalar sergileniyor bu köy müzemizde. Gelen ziyaretçilerimiz de buna hayran oluyor. Atatürk posterlerimiz de konağımızda boy boy. Köyümüzün her tarafında Atatürk posterlerimiz asıldır. Köye girdiğiniz andan itibaren, köyden çıkana kadar her yerde görebileceğiniz Atatürk posterlerimiz mevcut. Burayı herkesin görmesi lazım."


"KÖYDEKİ İNSANLARIMIZ ÇEVREYE KARŞI SON DERECE HASSAS"

Muhtar Mahmut Sezer son olarak köy insanı için şu ifadeleri kullandı; "Köyümüzde tarım ve hayvancılık yapılmıyor. Burada emeklilerimiz yaşıyorlar. İnsanlarımız hep emekli olup gelmişler. 3 haneden oluşuyor. Kışları 30 kişi kalıyor, yazları çok kalabalık oluyor. 200-300 kişiyi bulduğu zamanlar oluyor. Sakin temiz bir köy Ortaöz köyümüz. Ayrıca çevre temizliğine de hat safhada önem veriyoruz. Köylümüz çöp konusunda çok hassastır." (Nihan Kıran/ÖZEL HABER)



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum