FAHRİ MADEN ve FAZIL ÇİFÇİ’den ÖNEMLİ BİR ESER: KASTAMONU ŞER’İYYE SİCİLLERİNDE ARAÇ

...


 

Fahri Maden, 1979’da Gerze’de doğdu. 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. Gazi Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamladı. 2019 yılında doçent unvanını aldı. Halen Kastamonu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olup, genellikle Bektaşilik’le ilgili yirmiden fazla eseri bulunmaktadır.

Eserin diğer yazarı Fazıl Çifçi, 1955 yılında Kastamonu’da doğdu. Yozgat İmam Hatip Lisesi ve Kastamonu Meslek Yüksek Okulu Sevk ve İdare Bölümü’nü bitirdi. 1976 yılında başladığı din hizmetleri görevinin 12 yılını mihrap hizmeti, kalanını da Kastamonu İl Müftülüğü ayniyat saymanı olmak üzere 2018 yılında tamamlayarak emekli oldu. Kastamonu yerel tarih ve kültürü ile ilgili beş adet eseri bulunmaktadır. Fazıl Çifçi’nin Kastamonu Belediye Başkanlığı tarafından yayınlanarak Kastamonu kültür hayatına kazandırılan “Kastamonu Camileri- Türbeleri ve Diğer Tarihi Eserler” adlı kaynak eser Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında kutlama komitesi tarafından prestij eserler arasında iki cilt olarak yeniden yayınlanmıştır.

“Kastamonu Şer’iyye Sicillerinde Araç” adı verilen eser, Araç Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla basılmıştır. Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya yazdığı takdim yazısında: “Bu çalışma bir eksiklikten doğmuştur. Doç. Dr. Fahri Maden ile Fazıl Çifçi’nin yayına hazırladığı bu dev eserde neler yok ki? 1673-1910 yılları arasında kadıların tuttuğu sicil defterlerindeki 1506 hüküm, bu kitapta incelenmiştir. Bu hükümlerde, o yıllara ait Araç’ın sosyo-ekonomik durumunu, insanlar arasındaki ilişkileri bulabilmekteyiz. Ayrıca aile lâkapları ve yer adları hakkında da kararlar bize bilgi vermektedir.” diyor.

Fahri Maden ve Fazıl Çifçi esere yazdıkları önsözde:” Kent tarihi ve bölgesel araştırmalar tarihçilerin son yıllarda üzerinde yoğunlaştıkları ve birbiri ardına yeni eserler ortaya koydukları bir sahadır. Bu araştırmaların çoğalmasında ülkemizde her ilde üniversitelerin açılmasıyla beraber tarih, coğrafya, edebiyat ve arkeoloji gibi bölümlerin açılmasının rolü inkâr edilemez. Gelişen teknoloji ve hızlı bilgi akışı, basın ve yayın faaliyetlerinin yaygınlaşması, televizyon, gazete ve internet haberciliğinin gelişmesi gibi etkenle de artık yöresel araştırmaların ilgi odağı olmasına yol açmıştır.” denilmiş ve eserde Kastamonu’nun Araç ilçesinin 1673-1910 yılları arasındaki tarihi sürece ışık tutulmuştur.

Eserin giriş bölümünde: “Tarihi süreç içerisinde Araç, Araç’ta Türk hakimiyeti ve beylikler dönemi, Osmanlı idaresinde Araç, Millî Mücadele ve Cumhuriyet yıllarında Araç, Araç kazasının idari yapısı ve yerleşim birimleri, Sicillere yansıyan hukuki olaylar, Sicil kayıtlarında Araç bölgesinde eşkıyalık hadiseleri, Sicillerde Araç’ta ekonomik hayata dair izler, Eğitim- kültür ve dini kurumlardaki gelişmeler, Araç bölgesinde kurulan vakıflar, Sicil kayıtlarında Araç’ta zaviye ve türbeler” başlıkları altında geniş bilgi verilmiş.

1157 sahifelik bu dev eserin 67. sahifesinden itibaren toplam 1506 hükmün yer aldığı” Kastamonu Şer’iyye Sicillerinde Araç“ (transkripsiyon) bölümü yer alıyor.

Eserin son bölümünde Kastamonu Şer’iyye Sicillerinde Araç’la ilgili belgeler, kaynakça ve Prof. Dr. Eyüp Akman’ın hazırladığı dizin bölümü yer alıyor.

Bu değerli eseri Kastamonu Kültürüne kazandıran Fahri Maden ve Fazıl Çifçi’yi, eserin basılmasına katkı veren Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya’yı tebrik ediyor, Kastamonu halkı adına teşekkür ediyorum. (1)

Kastamonu Şer’iyye Sicillerinde Araç / Fahri Maden- Fazıl Çifçi

Sonçağ Akademi / www.socagyayincilik.com.tr / 0312 341 36 67

Etiketler :
, , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum